Nieuws Familiebedrijf
Derde generatie Wagtmans heeft ambitieuze groeiplannen met sportmerk Rogelli
Al bijna vijftig jaar maakt Rogelli Sportswear kleding voor wielrenners, hardlopers en andere sporters. Inmiddels staat de derde generatie Wagtmans aan het roer en die heeft ambitieuze plannen voor het bedrijf uit Sint Willebrord.

Michael (l) en Melvin (r) Wagtmans namen Rogelli in 2018 over van hun vader Marijn (midden). Hun opa Rini Wagtmans (op de foto op de achtergrond) legde het fundament van het familiebedrijf. Foto's: Peter van Trijen/pix4profs
Wie bij Rogelli binnenstapt, waant zich even in een ander tijdperk. De brede trap en de decoratieve tegelvloer herinneren nog aan de tijd dat dit pand een school was. Maar het is vooral de wand met wielerattributen uit de jaren zestig en zeventig die in het oog springt. Een stalen Union-racefiets, olympische diploma’s en zelfs de gele trui uit de Tour de France van 1971. Het is een eerbetoon aan oud-profrenner Rini Wagtmans die de basis voor het bedrijf legde, valt te lezen bij BN DeStem. En daar bouwen zijn kleinzoons Melvin (25) en Michael (27) Wagtmans sinds 2018 op voort.
Lees ook: Eerste microplasticvrije sportshorts ooit? Startup Iron Roots zegt ze te maken
De twee broers hebben de taken duidelijk verdeeld. Michael is het creatieve brein, ontwerpt de kleding en kiest de stoffen. ,,Hij zorgt ervoor dat we elk seizoen weer een mooie collectie hebben en dat deze wordt ingekocht”, vertelt Melvin die zelf ceo, algemeen directeur, is van het bedrijf. ,,Ik stuur de teams aan, zorg ervoor dat we onze doelen behalen, ben bezig met de dagelijkse operationele zaken en nog honderden andere dingen.”
Amper drie jaar geleden namen Melvin en Michael het bedrijf over van hun vader Marijn Wagtmans die nog altijd op de achtergrond bij Rogelli betrokken is. ,,Mijn vader is een heel goede handelaar, maar nu draait het vooral om internet en social media en daar hebben mijn broer en ik meer verstand van”, zegt Melvin.
"Wij willen sporters inspireren en motiveren om er vooral van te genieten"
,,De nieuwe markt vraagt om andere strategieën en dat kunnen Michael en Melvin beter dan ik”, vindt Marijn. Hij nam in 1996 het bedrijf over van zijn vader Rini. In 1982 startte de oud-profrenner op een zolderkamertje zijn eigen bedrijf GOWA, waarmee hij handelde in fietskleding. In 1992 nam hij Rogelli over, een naam die al sinds 1974 is verbonden aan wielerkleding. ,,Wij gaan nu verder met Rogelli en nemen afscheid van de naam GOWA”, zegt Melvin.
‘Enjoy the distance’ is het nieuwe merkverhaal
Samen met zijn broer heeft hij het bedrijf de laatste jaren intensief gemoderniseerd en schreef hij een nieuw merkverhaal. Daarin is ‘enjoy the distance’ het uitgangspunt. ,,Geniet van de afstand, van het sporten met elkaar. De een is heel gelukkig als hij als eerste zijn wiel over de meet drukt, de ander wordt blij van een wandelingetje door de polder. Wij willen sporters inspireren en motiveren om er vooral van te genieten.”
En dat lijkt te werken. ,,We groeien momenteel hard, vooral in Polen, Denemarken en Zweden. Ook de coronatijd draagt momenteel bij aan de omzet, want daardoor zijn veel mensen het afgelopen jaar gestart met fietsen. Het is na een paar dagen thuiswerken een fijne manier om even je gedachten te verzetten. Dat merk ik ook bij mijn eigen vriendengroep: bijna iedereen fietst nu.”
De tekst gaat verder onder de foto van Michael Wagtmans.
Sportshirts gemaakt uit ecologische materialen
Ook de damescollectie is de laatste jaren flink uitgebreid en de omzet daarvan is inmiddels vertienvoudigd. Ook dit seizoen weten sportieve vrouwen Rogelli weer te vinden. Michael toont een van de shirts uit de ‘fruity line’: een mintgroen exemplaar met een print van schijfjes watermeloen. ,,Deze shirts zijn van gerecycled materiaal. Het gebruik van ecologische materialen neemt nu ook in de sportwereld toe. Binnen nu en vijf jaar zal dat normaal zijn.”
Michael weet inmiddels wat werkt in een collectie en wat niet. ,,Ik ontwerp naast een kleurrijke aandachtstrekker meestal ook subtielere varianten. Bovendien kiezen sporters vaak voor zwart.”
Verhuizing naar Breda om meer ruimte
Het gaat Rogelli voor de wind en dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Melvin: ,,We komen ruimte tekort.” In het magazijn bij het hoofdkantoor aan de Pastoor Palsstraat wordt dan ook elk hoekje benut. Ook in de loods een paar straten verderop is er nauwelijks nog ruimte voor uitbreiding. ,,Daarom gaan we verhuizen. Dit jaar start de bouw van ons nieuwe pand.”
En dat komt niet in Sint Willebrord, maar in Breda. ,,Nee, ik ga dit gebouw niet missen”, zegt Melvin. ,,Ik ben hier opgegroeid en heb me in dit pand ontwikkeld van magazijnmedewerker tot CEO. We hebben hier mooie herinneringen gemaakt, maar nu is het tijd voor een volgende stap voor Rogelli.”