Nieuws Familiebedrijf

Familiebedrijf Nagtegaal zet in paar uur tijd 25.000 hekken langs parcours van Vuelta

25.000 hekken, vijfhonderd reclameborden, 25 toiletwagens en honderden balen stro verhuizen in een paar uur van Utrecht naar Den Bosch en Breda. Hoe gaat Agterberg dat flikken? Tijdens de Vuelta die deze vrijdag start, staat het Biltse familiebedrijf voor de grootste logistieke klus uit zijn 70-jarige historie.

Nils de Kruijff (AD) 19 augustus 2022

Vuelta utrecht wielrennen

De openingsdag van de Vuelta in Utrecht, met een ploegentijdrit door de binnenstad. Foto: ANP.

De timing kon niet beroerder. Frank Agterberg maakte zondag tijdens een laatste verkenning van het parcours in Den Bosch een uitglijder waarbij hij op de stoeprand hard ten val kwam en zijn rechterarm brak. ,,Uitgerekend voor deze megaklus. Ik heb de arm, heel toepasselijk, in het rode gips laten zetten. De kleur van de Vuelta. Mijn neefje rijdt mij komende week rond. Want deze klus gaat door, ook met een gebroken arm.”

Ton en Frank Agterberg, broers en directeuren van het gelijknamige bedrijf zijn er klaar voor. In hun kantoor aan de Voordorpsedijk in Groenekan liggen de draaiboeken op tafel. Frank in De Gelderlander: ,,In feite stonden we twee jaar geleden al klaar, maar toen ging er vanwege corona een streep door het evenement. Een tegenvaller. We hadden al zoveel werk verricht. Maar het is prima zo: we gaan vanaf maandag beginnen met de aankleding van het parcours. Dan zie je onze mensen overal in actie.”

''Onze mensen kijken ernaar uit. Iedereen wil werken. De meesten hebben de Tourstart meegemaakt. Werken in zo'n entourage, met die tijdsdruk en dynamiek: dat geeft een uniek gevoel''

Ton Agterberg

Geen probleem om 150 medewerkers bijeen te krijgen voor de Vuelta-monsterklus

Terwijl Nederland zucht onder het tekort aan personeel was het voor Agterberg geen probleem om 150 medewerkers bijeen te krijgen die de monsterklus rondom de Vuelta gaan uitvoeren. Ton: ,,Onze mensen kijken ernaar uit. Iedereen wil werken. De meesten hebben de Tourstart meegemaakt. Werken in zo'n entourage, met die tijdsdruk en dynamiek: dat geeft een uniek gevoel. Het is zwaar, maar tegelijkertijd een onvergetelijke ervaring.”

De uitdaging zal komende week nog groter zijn dan zeven jaar geleden, realiseren Frank en Ton Agterberg zich maar al te goed. ,,Destijds waren we 's nachts druk om het parcours op te bouwen af te breken en te verplaatsen, maar toen was het allemaal in Utrecht. Nu gaan we die klus in een kort tijdsbestek uitvoeren in drie steden: Utrecht, Den Bosch en Breda. Ook op de Amerongse Berg en vliegbasis Soesterberg zetten we hekken. Dat maakt het logistieke verhaal complexer, maar we hebben er alle vertrouwen in.”

Lees ook: Niets te gek voor een kraan van Saan, Oom Piet (95) schrijft autobiografie

Vrijdag de grootste uitdaging voor het familiebedrijf

Weinigen zullen er iets van hebben gemerkt, maar medewerkers van Agterberg Bedrijven zijn al weken bezig om het parcours van de tijdrit en de eerste etappe geschikt te maken voor de renners van de Vuelta. Frank: ,,Als je goed kijkt, dan zie je dat we obstakels hebben verwijderd of geëgaliseerd. Onder meer op de Blauwkapelseweg en vliegbasis Soesterberg. Op advies van parcoursbouwer Ron Looij, die precies weet in welke lijn de renners straks door de straten fietsen.”

De nacht van vrijdag op zaterdag staat met rood aangevinkt in de agenda’s van Ton en Frank Agterberg. ,,Dat wordt de grootste uitdaging”, weet Frank. ,,Als vrijdag om 20.30 uur in Utrecht de ploegentijdrit is afgelopen en het in de stad nog bruist en druk is met publiek, dan pakken wij twee derde van het hekwerk en de aankleding van het parcours op om deze naar Den Bosch te brengen en klaar te zetten voordat het peloton en de karavaan daar de volgende dag langskomt.”

Ton en Frank Agterberg staan voor een monsterklus. Foto: Angeliek de Jonge.

''Als toeschouwer zou ik het wel weten. De fly-over op het 24-oktoberplein wordt spectaculair. Daar gaan ze hard. Maar er zijn meer prachtige locaties om te gaan staan''

Ton Agterberg

Agterberg neemt ook de verplaatsing van de 25 mobiele toiletwagens voor zijn rekening

Het zijn niet alleen de hekken die in de vrachtwagens moeten. Ook de vijfhonderd reclameborden, aangeleverd door de Spaanse organisatie van de Ronde, gaan met hekwerk en al eerst naar het Science Park en daarna naar Breda.

Agterberg neemt ook de verplaatsing van de 25 mobiele toiletwagens voor zijn rekening. Ton: ,,Die reinigen we en zetten we daarna langs het parcours in Den Bosch. Dat wordt haasten, maar we hebben het allemaal tot in detail voorbereid en ook dit moet goed komen.”

25.000 hekken worden langs het parcours van de Vuelta gezet. Foto: ANP.

Buffelen voor de 150 medewerkers die het werk in drie ploegen gaan draaien

Het wordt buffelen voor de 150 medewerkers die het werk in drie ploegen gaan draaien. Zelf pendelen Frank en Ton heen en weer tussen de start- en finishplaatsen om te helpen, te delegeren en toe te zien hoe de monsterklus verloopt.

Medewerkers van Agterberg hebben met portofoons contact met elkaar en in het kantoor bij de loodsen van Agterberg aan de Biltsestraatweg zit vanaf donderdag, als de ploegenpresentatie is, tot en met zondagavond een planner achter de knoppen om te kunnen anticiperen op de actuele behoeften. Ook in het Stadskantoor, waar het actie- en veiligheidscentrum van de Vuelta zit, is Agterberg van de partij.

Lees ook: IJssalon La Toscana al sinds 1937 in Eindhoven: ‘Door hard te werken bereikt wat we voor ogen hadden’

Fly-over op het 24-oktoberplein wordt spectaculair

Van de tijdrit en de eerste etappe zelf gaan de broers Agterberg en hun medewerkers niet veel meekrijgen. Ton: ,,Daarvoor zijn we te druk. We genieten van de sfeer. Dat zeker. Als toeschouwer zou ik het wel weten. De fly-over op het 24-oktoberplein wordt spectaculair. Daar gaan ze hard. Maar er zijn meer prachtige locaties om te gaan staan. De Berekuil, de busbaan in Leidsche Rijn en niet te vergeten de Amerongse Berg en vliegbasis Soesterberg: dat wordt mooi hoor.”

Frank Agterberg erkent dat hij wel eens een momentje wakker heeft gelegen over de gigantische logistieke uitdaging die eraan komt. ,,Meestal maar eventjes. Dan bespreken we de volgende dag dat puntje en lossen we het op. Dat zorgt voor rust.”

''Dit mag dan de grootste klus zijn die we in zeventig jaar hebben gedaan; we doen het er in feite gewoon even bij. Want het reguliere werk gaat ook door''

Frank Agterberg

Vuelta: de grootste klus die het bedrijf in zeventig jaar heeft gedaan

Zijn broer Ton heeft daar geen last van. ,,Ik slaap altijd prima. We hebben het werk tot in de puntjes voorbereid, maar er kan altijd iets gebeuren waar je niets aan kunt doen. Zoals? Nou, een file onderweg van Utrecht naar Den Bosch waar we met onze vrachtwagens in belanden. Of materiaalpech. Daar probeer ik niet te lang bij stil te staan. Uiteindelijk komt het toch wel goed.”

Als over ruim een week het Vuelta-circus is vertrokken, vangt voor Agterberg Bedrijven het normale leven aan. Frank Agterberg is daar duidelijk over. ,,Dit mag dan de grootste klus zijn die we in zeventig jaar hebben gedaan; we doen het er in feite gewoon even bij. Want het reguliere werk gaat ook door. Als je dat zo bekijkt, dan leveren wij best wel een topprestatie toch?”

Lees ook: Voor het succesvol overdragen van het familiebedrijf moet je eerst even stilstaan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws