Nieuws Familiebedrijf
Dit familiebedrijf pakt zelf alle 620 kerstpakketten in
Een kerstpakket geven is altijd een mooi gebaar. Maar familiebedrijf Loohuis in het Twentse Fleringen maakt er echt werk van. Ze stellen de kerstpakketten zelf samen en pakken ze ook zelf in, voor elke medewerker: alle 620. De hele familie – 30 man sterk - stak de handen uit de mouwen.

De hele familie helpt mee met het inpakken van de kerstpakketten. (Foto: Reinier van Willigen)
„Het hoort gewoon bij ons, bij de waarden van een familiebedrijf. Je doet wat voor elkaar”, zegt directeur Ben Kuipers van Loohuis Installatiegroep in het AD. „Natuurlijk kan ik gewoon elders pakketten inkopen, maar dat is niet hetzelfde. Ik zie het zo: het hele jaar door staan de medewerkers dag en nacht klaar voor ons. Ze doen veel voor ons. En nu doen we wat terug. Dat is maar een klein gebaar, in feite. Maar het wordt heel erg gewaardeerd. Het geeft een gevoel van saamhorigheid, zo met de kerst.”
De hele familie staat urenlang de pakketten samen te stellen, die daarna meteen de aanhanger in gaan richting de tien vestigingen. Behalve in Fleringen zijn die gevestigd in Hengelo, Almelo, Enschede, Hardenberg, Heeten, Raalte, Zwolle, Apeldoorn en het Duitse Rheine.
''Het hele jaar door staan de medewerkers dag en nacht klaar voor ons. Ze doen veel voor ons. En nu doen we wat terug''
Jong en oud
Een radiootje aan en veel lachen. Jong en oud. Ook de jonge garde die (nog) niet in het bedrijf zit en wellicht ook een andere weg inslaat. De studerende kinderen, de meesten in Amsterdam, zijn er voor teruggekomen om hun steentje bij te dragen. En ook de 89-jarige Bernhard Loohuis, de oprichter van het bedrijf, doet nog mee. „Dat lijkt me logisch. Ik heb geen idee meer wanneer we precies zijn begonnen met het zelf maken van kerstpakketten. Toch zeker wel 30 jaar geleden. Toen het bedrijf net bestond, gaven we alle werknemers persoonlijk een krentenbrood en dat is vanzelf uitgegroeid tot een echt pakket.” Hij moet er niet aan denken dat het bedrijf dat ooit zou uitbesteden.
Vroeg in het jaar
Maar dat geldt voor iedereen in de familie. De studerende Inge Loohuis is uit Amsterdam overgekomen om haar steentje bij te dragen. „Dat is helemaal geen discussiepunt; ik vind het hartstikke fijn om mee te werken. Het maakt het pakket zoveel persoonlijker voor al de mensen die hier werken. Hart voor de zaak. Voor de familie zelf is het ook leuk; je ziet iedereen weer eens in een leuke sfeer. En het is altijd fijn om opa weer te zien en samen wat met hem te doen.” Kuipers trots: „Al vroeg in het jaar komt de vraag: wanneer gaan we het doen?”
Eigen tintje
De inhoud van de pakketten wordt elk jaar door twee dames uit de familie samengesteld. Kuipers: „Zo kan iedereen ook eens een eigen tintje geven aan de inhoud. We proberen altijd wel dingen te geven waar mensen ook echt iets aan hebben. Dat geldt ook voor de ‘verpakking’ zelf. Je kan het in dozen doen, maar kijk eens wat een berg verpakkingsmateriaal er dan overblijft. Nu doen we het in een tas, waar je later ook wat aan hebt. We hebben het kerstpakket zes jaar geleden eens in een koelbox gedaan. Daar zie ik nu nog mensen mee lopen op de bouw.”
De klusdag wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. „Gewoon lekker een patatje met z’n allen.”
Lees ook: We pakken dit jaar flink uit met de kerstpakketten