Nieuws Familiebedrijf

Familiebedrijven opeens sexy

Roberto H. Flören, hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht aan Nyenrode Business Universiteit, legt uit hoe het kan dat het familiebedrijf opeens 'in' is.

Roberto H. Flören | Foto: ANP 18 oktober 2017

VDL Hoogleraar Familiebedrijven

Het familiebedrijf lijkt heilig verklaard. 25 jaar geleden toen ik startte met onderzoek naar familiebedrijven wilde geen van mijn studenten in een familiebedrijf gaan werken. De mythes waarden rond dat familiebedrijven weinig innovatief, onprofessioneel en conservatief waren. Dit is totaal omgeslagen, mede door de financiële crisis, de afkeer van aandeelhouderwaarde-denken en de afschuw van de bonuscultuur. Nu richt iedereen zich op familiebedrijven. Deze bedrijven hebben Nederland door de crisis gesleept. Ze blijken trouw aan het personeel, solvabel en opeens sexy.

Leren van elkaar

Niet-familiebedrijven kunnen leren van familiebedrijven. De passie voor het ondernemerschap, korte beslislijnen, aandacht voor het personeel en het langetermijn beleid werpen hun vruchten af. Andersom kunnen familiebedrijven ook nog leren van andere bedrijven. Bijvoorbeeld door nog meer open te staan voor extern management, voor andere vormen van financiering dan het familiekapitaal en voor adviezen van buitenaf.

Vooroordelen

Het is positief dat oude vooroordelen over familiebedrijven zijn doorbroken. Het familiebedrijf verdient het! Nu nog meer de luiken openzetten en een volgende generatie ondernemers kan de vruchten van deze waardering plukken.