Nieuws Familiebedrijf

Goed jaar voor VolkerWessels, beursgang laat op zich wachten

Bouwconcern VolkerWessels heeft de winst, het bedrijfsresultaat en de omzet vorig jaar zien stijgen. Het bedrijf profiteert van de opleving van de woningbouw in Nederland.

Gerben Kuitert 17 maart 2017

Volker Wessels

VolkerWessels meldde in januari dat het een nieuwe beursgang overweegt. Het onderzoek daarnaar loopt nog. Een nieuwe beursnotering nog voor de zomer is daardoor niet aannemelijk.

Ondergewaardeerd

In de periode 1990-2003 had het Twentse bouwconcern ook een beursnotering, maar die werd gestaakt omdat de familie Wessels van mening was dat VolkerWessels werd ondergewaardeerd door beleggers. De beurswaarde wordt nu door deskundigen op anderhalf tot twee miljard euro geschat. De familie Wessels wil een groot deel van de aandelen VolkerWessels te gelde maken, om het risico meer te spreiden.

Woningbouw in Nederland blijft belangrijk voor VolkerWessels. Circa 35 procent van de omzet komt daarvandaan. Het aantal woningen dat VolkerWessels vorig jaar zelf ontwikkelde en bouwde was met 2.400 bijna gelijk aan 2015. De groei kwam uit de huizen die het bedrijf bouwde in opdracht van andere ontwikkelaars en corporaties.

Brede spreiding activiteiten

VolkerWessels rendeert beter dan andere grote bouwbedrijven. Dat komt volgens de nieuwe topman Jan de Ruiter, voorheen bankier bij RBS, onder meer door 'de brede spreiding van onze activiteiten.' Alle zeven Twentse dochters droegen volgens De Ruiter bij aan de winst. De nettowinst kwam uit op 103 miljoen euro, volgens het bedrijf een stijging van 21 procent ten opzichte van 2015. Het orderboek is met 8,1 miljard aan nieuwe opdrachten beter gevuld dan ooit.