Nieuws Familiebedrijf
Ook Jonnie Boer van De Librije is gek op de vondelkoeken van dit familiebedrijf
Voor de lol bakte Gijs Ruhof (23) in 2018 zijn eerste vondelkoek naar een geheim recept van z’n opa Frans. De Almelose koeken werden zo’n succes dat zelfs topkok Jonnie Boer ze in zijn restaurant de Librije heeft. Vondelkoeken is nu een bloeiend familiebedrijf.

Gijs Ruhof (links) bakt de succesvolle vondelkoeken. Hij krijgt ook hulp van opa Frans (midden) en vader Bob. Foto: Wouter de Wilde
Bob Ruhof vindt het alvast ‘ongelooflijk’ en ‘ontzettend gaaf’. De vader van Gijs hielp zijn zoon vijf jaar geleden bij het opzetten van een bakkerijtje aan de Sluiskade in Almelo. Zelf werkte hij voor een grote bank. „Mijn baan heb ik ondertussen opgezegd”, zegt hij tegen het AD. „Ik ben fulltime aan het werk voor Vondelkoeken.” Ook moeder Monique hing de kappersschaar aan de wilgen voor een actieve rol in het familiebedrijf. Zoon Ben (22) stapt over een paar jaar eveneens in.
Lees ook: Familiebedrijf Bakker Meelmuts vraagt na 148 jaar faillissement aan: ‘Moeilijkste beslissing ooit’
Variant met oliebollen‚ limoncello en de kers(t)koek met kersenbier
„Gijs heeft ons mooi wat te doen gemaakt”‚ zegt ze. Ze geeft haar zoon een knipoog. „Nee hoor‚ we zijn supertrots op hem.” Monique is de ‘smaakmaker’ binnen de koekenbakkerij. Zij bedenkt de recepten voor de verschillende koeksmaken. En die zijn niet alledaags. Monique: „De zeezout-karamelconstructie kent iedereen nu wel. Daarom ontwikkelden wij onder meer een variant met oliebollen‚ limoncello en de kers(t)koek met kersenbier. We onderscheiden ons vooral met de gepersonaliseerde koek. Het debuut daarvan maakten we samen met topkok Jonnie Boer. Sindsdien krijgen we aanvragen uit binnen- en buitenland.”
Monique toont een aantal vondelkoeken op maat. „Dit is de Hanzekoeck‚ een koek voor de Hanzesteden in Overijssel”‚ zegt ze. „Deze koek bevat middeleeuwse specerijen‚ amandelen en sukade. En de Friese bruine boterkoek zag twee maanden geleden het levenslicht op verzoek van Jan Smink‚ eigenaar van het enige restaurant met een ster in het Friese Wolvega. Hierin verwerkten we de zogeheten beurre noisette‚ een boter met notensmaak, die Jan zelf ontwikkelde.”
''Doordat we veel meer produceren kunnen we de prijzen aantrekkelijk houden. Klanten komen bijna altijd terug. In het begin moesten ‘we de boer op’ om de vondelkoeken aan te prijzen''
Vondelkoek niet veel duurder ondanks gestegen boter- en suikerprijs
In de eigen regio wordt de vondelkoek ook steeds populairder. Wat er zo bijzonder is aan de koek? Hij is krokant van buiten en zacht van binnen en weegt liefst 250 gram. In coronatijd werd het kleine broertje van 75 gram geboren. Monique experimenteert momenteel met een nieuw en bijzonder recept. „Een persoonlijke koek voor het restaurant De Bloemenbeek in De Lutte”‚ zegt ze. „Met spirea als kenmerkend ingrediënt. Dat smaakt naar bloemen.”
De prijzen van ingrediënten‚ zoals roomboter en suiker‚ stegen de laatste tijd behoorlijk. Toch werd de vondelkoek niet veel duurder. Bob: „Doordat we veel meer produceren kunnen we de prijzen aantrekkelijk houden. Klanten komen bijna altijd terug. In het begin moesten ‘we de boer op’ om de vondelkoeken aan te prijzen. Nu komt ‘de boer’ bij ons...”
Opa Frans verrichte de opening van de nieuwe vondelkoek-winkel
Door de flink groeiende vraag groeide de bakkerij uit z’n jasje. Op het Indiëterrein vonden de ondernemers een nieuw pand. Opa Frans verrichte er deze week de opening. „Opa was vroeger bakker en bakte drie maanden per jaar vondelspeculaas volgens een geheim recept”‚ zegt Gijs. „Zijn speculaas was beroemd in de hele regio en werd de basis voor de eerste vondelkoek. Opa is heel trots op ons. ‘Dat ik nooit zelf op dit idee ben gekomen’‚ zei hij. Maar dat is hij natuurlijk wel, want alles begon met opa’s geheim.”
Opa Frans (met rechts Gijs en Bob Ruhof) verrichte de opening van het nieuwe pand. Foto: Wouter de Wilde
Lees ook: Walter is 80 en staat vanwege personeelsgebrek dag en nacht te zwoegen in bakkerij