Nieuws Familiebedrijf

Langstzittende ondernemer in Hoog Catharijne moet deuren sluiten

Het oudste winkeltje van Hoog Catharijne sluit na bijna 44 jaar wegens de ombouw van het winkelgebied. Of Salet Frères ooit terugkeert, is nog niet zeker. Dat schrijft het AD.

Roeland Franck | Foto: AD 8 juni 2017

Salet Freres Hoog Catharijne Utrecht

'Doe nu al je Sinterklaasinkopen', moedigt Patrick Salet (61) op de etalage de laatste passanten aan om nu hun slag te slaan bij zijn winkel in gadgets, snuisterijen in Hoog Catharijne.

Langst zittend

,,Nog 23 dagen'', telt hij zelf af. Eind deze maand gaat de deur van de kleine winkel in hebbedingen op slot, zegt de langst zittende zelfstandig ondernemer in Hoog Catharijne. Dan is deze sector van het winkelgebied aan de beurt voor de al jaren lopende transformatie.

Strategische plek

Patricks vader en broer begonnen het winkeltje op een toen strategische plek in Hoog Catharijne. Ze hoopten aan de miljoenen passanten van en naar het station na het shoppen nog iets leuks voor thuis te slijten. Dat lukte vooral de eerste twintig jaar wonderwel, weet Patrick. ,,In het begin was het superdruk, stonden we hier met drie man en dat leek nog niet genoeg. Nu kan ik het in mijn eentje gemakkelijk aan, maar het is hier ook geen winkelcentrum meer, alleen een doorgang eigenlijk.''

Familiebedrijf

Salet Frères is tegenwoordig geen zaak van broers meer, maar bleef wel in de familie: Patrick drijft de winkel momenteel met zijn zus Marleen.

Lees ook: Hoog Catharijne krijgt Vapiano en Nike flagshipstore

Mensen uit het hele land wisten Salet Frères die ruim 40 jaar te vinden, vooral voor muziekgerelateerde snuisterijen, vertelt Salet. ,,Muziekdoosjes, miniatuurgitaren, maar ook onderzetters van de Beatles. In het begin importeerden we zelf, veel uit Engeland. Nu is dat niet meer.''

Negen straatjes

Salet beschouwt zijn winkeltje als een van de krentjes in de pap van een winkelcentrum vol grote modeketens. ,,De negen straatjes in Amsterdam zijn zo populair omdat er geen H&M zit'', legt hij uit.

Definitief einde

Of de sluiting eind deze maand het definitieve einde van zijn zaak betekent, kan hij nog niet zeggen. Sowieso blijft salet-freres.nl handelen op internet. ,,We willen wel verder, maar in een uithoek bij de Media Markt of in een onbetaalbaar grote zaak heb ik geen trek. De komende sinterklaasperiode zijn we in elk geval nog niet terug. Misschien een jaar later'', besluit Salet.

We willen wel verder, maar ik heb geen trek in een uithoek bij de Media Markt

Patrick Salet