Nieuws Familiebedrijf

‘Familiebedrijven hebben dringend behoefte aan stabiel economisch beleid kabinet’

'Het kabinet moet zich aan de belofte in het regeerakkoord houden en juist in deze onzekere tijd zorgen voor stabiel economisch beleid. Het past niet om bij budgettaire tegenvallers meteen naar het bedrijfsleven te kijken om de rekening op te pakken.' Dat zei voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland woensdag bij de uitreiking van de Familiebedrijven Award 2022. Juist familiebedrijven, waar veel werkgelegenheid en innovatiekracht zit, zijn volgens Vonhof dan de dupe.

Van onze redactie 21 april 2022

Jacco vonhof stabiel beleid ubo familiebedrijf

Vonhof constateert dat het klimaat voor familiebedrijven onder druk staat. ,,Het familiebedrijf wordt zowel door kabinet als Kamer geprezen, maar ik zie daarvan niks terug in het beleid. Het is niet alleen het teveel aan lasten die ook de afgelopen kabinetsperiode op die bedrijven zijn afgekomen, maar er is ook te veel onzekerheid die een rem zet op investeringen. We moeten en willen verduurzamen. Om onze ondernemingen daarop te kunnen aanpassen is juist investeringszekerheid nodig om innovaties te kunnen doen om die verduurzaming vorm te geven."

Nationale koppen en ge-jojo met tarieven

Volgens de voorzitter van MKB-Nederland begon het vorige kabinet-Rutte met de belofte van lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Gaandeweg bleek hiervan weinig meer terecht te komen, met op fiscaal terrein nationale koppen op Europese wetgeving en ge-jojo met tarieven. Zo is de renteaftrekbeperking inmiddels de strengste in Europa en is ook de verliesverrekening ernstig versoberd.

Afgelopen najaar is de baangerelateerde investeringskorting ingezet voor een tegemoetkoming in de energierekening en in bijna één adem het tarief van de vennootschapsbelasting verhoogd om de zorgsalarissen te kunnen verhogen. ,,En nu het kabinet een zelf veroorzaakt probleem heeft met box 3, wordt wéér direct gekeken naar het bedrijfsleven om de rekening te betalen."

Lees ook: Ondernemer Hans van Tellingen: 'Rutte & co, stop met slopen mkb'

Verder is er ook nog veel gedoe met de bedrijfsopvolgingsregeling en het UBO-register en zijn er nu de ingrijpende gevolgen van de Oekraïne-oorlog. ,,Ondernemers staan voor grote investeringsbeslissingen, in verduurzaming, personeel, innovatie. Dat is in deze onzekere economische tijd al moeilijk genoeg. Maak het ondernemers dan niet nog moeilijker, maar zorg voor stabiel beleid dat investeringen ondersteunt in plaats van ontmoedigt', aldus Vonhof.

Lees ook: Mustafa Amhaouch: 'Nu de deur platlopen bij ministerie van Economische Zaken voor mkb-bank'

Belang familiebedrijven cruciaal

Hij benadrukt nog maar eens het enorme belang van familiebedrijven – 69 procent van alle bedrijven in ons land - die zich kenmerken door hun langetermijnfocus en innovatieve kracht.

Familiebedrijven zijn verantwoordelijk voor 49 procent van de werkgelegenheid en 53 procent van het BBP. Ze zijn maatschappelijk betrokken en gaan niet voor de winst van morgen, maar voor de continuïteit op de lange termijn. ,,Juist op deze bedrijven moeten we dus zuinig zijn."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws