Nieuws Familiebedrijf

Overijssel investeert in jonge doorzetters familiebedrijven

Familiebedrijven zijn de ruggengraat van de economie in Overijssel. Daarom heeft de provincie als eerste in Nederland een investeringspremie ingevoerd voor jonge ondernemers die het familiebedrijf willen voortzetten, schrijft de Stentor. "De nieuwe generatie kan wel een impuls gebruiken."

Henry van der Wal | Foto: Wilbert Bijzitter 27 juli 2017

Arjen Dekker heerlijkehuisjes

Of hij er gebruik van gaat maken weet Arjen Dekker (26) nog niet, maar hij vindt de nieuwe investeringspremie voor jonge doorzetters in familiebedrijven zeker interessant. ,,Kansen moet je pakken als ondernemer." Dekker zit middenin de overname van het door vader Klaas (56) opgezette 'zoek en boek bedrijf' heerlijkehuisjes.nl. Vanuit het kantoor in Steenwijk wil hij graag uitbreiden naar het buitenland. ,,Er gaat relatief veel aandacht en geld naar startups, terwijl scale-ups minder aandacht krijgen. Het valt te prijzen dat Overijssel hierin het voortouw neemt."

600.000 euro in het fonds

Ondernemers jonger dan 41 jaar, die het familiebedrijf korter dan twee jaar geleden overnamen of dat nog van plan zijn, kunnen tot 20.000 euro van de provincie krijgen voor het realiseren van plannen voor vernieuwing of verduurzaming. In totaal zit er 600.000 euro in het fonds, dat tot eind 2019 beschikbaar is. ,,Het zal niet doorslaggevend zijn", zegt gedeputeerde Eddy van Hijum over de hoogte van de premie, ,,maar ik geloof in de toegevoegde waarde ervan. Dit is geïnspireerd door de landelijke jonge landbouwersregeling. Wij vonden het gek dat er niet zoiets was voor het mkb. Er staat een nieuwe generatie klaar, die kan wel een impuls gebruiken om het bedrijf te vernieuwen."

Lees ook: Provincie Overijssel helpt opvolgers familiebedrijf te investeren

Het belang van familiebedrijven voor de regionale economie is in Overijssel groter dan waar ook in Nederland. Dit blijkt uit cijfers die zijn verzameld in opdracht van het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim. ,,Als je regionaal economisch beleid wilt voeren, moet je daar bij aansluiten. Als alle familiebedrijven een extra werknemer in dienst zouden nemen dan is dat een enorme vooruitgang voor de werkgelegenheid", aldus Van Hijum.

Vraag en aanbod

Met 15 werknemers - en 3 vacatures - is het bedrijf van Arjen Dekker een van de grotere familiebedrijven. Zijn voornamelijk Nederlandse, Duitse en Belgische klanten kunnen huisjes boeken in 18 Europese landen. Zestien jaar na oprichting is heerlijkehuisjes.nl goed voor 80.000 boekingen en 400.000 overnachtingen per jaar.

Vorig jaar nam Arjen, die bedrijfseconomie studeerde, de leiding al over van vader Klaas. Nu werken ze aan overdracht van eigendom. ,,Bij overname kijk je al snel naar fiscaliteit en financiën. Vaak is er in zo'n overdrachtsperiode, die wel 5 jaar kan duren, minder aandacht voor innovatie. Het belang daarvan wordt door deze investeringspremie benadrukt en dat helpt voor de continuïteit."

Bij zijn bedrijf gaat de overname goed, benadrukt Arjen Dekker. ,,Pa bruist nog van de energie, maar voor hem is het lastig de groei vorm te geven. Wij willen meer integreren in de keten. Daarom is hij nu een nieuw bedrijf begonnen voor de ontwikkeling en exploitatie van groepsaccommodaties. Kan ik werken aan groei en hij kan weer van niets iets maken. Dat kwam mooi samen."

Er gaat relatief veel aandacht en geld naar startups, terwijl scale-ups minder aandacht krijgen

Arjen Dekker