Nieuws Familiebedrijf

Remedie crisis? De ondernemer achter A-Z barbecue vertrouwt op kameraadschap

Een uit de hand gelopen hobby; zo omschrijft Jelle Willems familiebedrijf A-Z Barbecue. Ondanks dat de branche het momenteel zwaar heeft, lukt het de Kronenbergse barbecuespecialist om de coronacrisis vooralsnog het hoofd te bieden. Het geheim? Kameraadschap, familiegevoel en een gezonde dosis boerenverstand.

Cilia Meinen 6 oktober 2020

A Z Barbecue

Een archieffoto van het team van familiebedrijf A-Z Barbecue.

Jelle zijn vader Jack, erfgenaam van het boerenfamiliebedrijf, ruilde vanwege teruglopende opbrengsten in 1979 zijn boerenkiel in voor een slagersschort. Niet lang daarna stelde hij zijn eerste vleespakket voor de barbecue samen. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van A-Z Barbecue in 1986.

Sinds de oprichting kende de omzet van A-Z Barbecue slechts één richting: omhoog. ,,De kredietcrisis was het enige moment in ons bestaan dat we iets moesten inleveren”, legt Jelle Willems uit. ,,Maar dan hebben we het over een omzetdaling van slechts vijf à tien procent. Nu is dat wel anders; over maart en april van het afgelopen jaar bedroeg de omzet slechts tien tot vijftien procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar daarvoor. Op zo’n moment zakt de moed je in de schoenen. We hebben zelfs overwogen om het bedrijf voor een jaar te sluiten.”

''Onze medewerkers wonen vrijwel allemaal binnen een straal van 25 kilometer. Veel collega’s kennen elkaar al sinds de basisschool''

Jelle Willems, A-Z Barbecue

Sterk ontwikkeld familiegevoel

Bijzondere tijden vragen om bijzondere oplossingen. Willems: ,,De eerste twee weken van maart zaten we er op kantoor nogal verloren bij. Op een gegeven moment keken we elkaar aan en besloten we dat het anders moest. De eerste stap was teruggaan naar de basis. Waar staan we en wat zijn onderdelen van onze dienstverlening die we kunnen verbeteren en/of uitbreiden? Gelukkig was onder onze medewerkers de bereidheid om mee te denken en werken groot.”

De belangrijkste reden hiervoor is volgens Willems het sterk ontwikkelde familiegevoel binnen het bedrijf. ,,Onze medewerkers wonen vrijwel allemaal binnen een straal van 25 kilometer. Veel collega’s kennen elkaar al sinds de basisschool. Een groot gedeelte van hen speelt daarnaast in het plaatselijke voetbalteam. Het komt nog weleens voor dat op vrijdagmiddag alvast de opstelling voor aankomende zondag wordt gemaakt.”

Samen successen vieren

Een andere belangrijke manier om voor binding te zorgen, is het gezamenlijk vieren van successen. ,,De mooiste evenementen zijn de grote barbecues die we ieder jaar in de zomer verzorgen voor universiteiten en studentenverenigingen”, vertelt Willems. ,,Het is geweldig om met zijn zessen een barbecue voor duizenden studenten te verzorgen. Op de terugweg zetten we onze busjes langs de weg en steken we als afsluiting samen de barbecue aan. Op zo’n dag heb ik de beste baan van de wereld.”

''Natuurlijk zitten we nog niet op het niveau van voor de crisis, maar we verwachten dat de winterperiode qua omzet redelijk gelijk gaat zijn aan vorig jaar''

Jelle Willems, A-Z Barbecue

Jezelf heruitvinden

Kameraadschap zorgt voor betrokkenheid, wat je kan omzetten in waardevolle initiatieven voor het bedrijf. Willems: ,,Omdat we in het voorjaar flink wat tijd over hadden, hebben we onze bedrijfsprocessen eens kritisch onder de loep genomen. We hebben met zijn allen de koppen bij elkaar gestoken en in kleine groepjes gebrainstormd. Geen foute ideeën, alles is mogelijk. Uiteindelijk kwamen daar een flink aantal nieuwe producten en diensten uitrollen. Zo stelde een kwaliteitsmanager voor om barbecuedessert aan te bieden. Inmiddels loopt dit als een trein. Een ander voorbeeld is ons nieuwe concept: Big Night In. Dit is een avondje uit maar dan thuis. Wij bezorgen hapjes, drankjes met een bijbehorende activiteit.”

Nieuwe normaal

Ondanks dat de jaaromzet tot nu toe tegenvalt, schijnt er licht aan het einde van de tunnel. Willems: ,,We zien nu weer langzaam een stijgende lijn in het aantal bestellingen. Natuurlijk zitten we nog niet op het niveau van voor de crisis, maar we verwachten dat de winterperiode qua omzet redelijk gelijk gaat zijn aan vorig jaar. Als we over het afgelopen jaar uiteindelijk 65 procent van de omzet van vorig jaar behalen, hebben we het zeker niet slecht gedaan.”

Lees ook: Onderzoek: kwart familiebedrijven is succesvoller als niet-familiebedrijf

,,We hebben ons de afgelopen periode geconcentreerd op hoe we de zaak op de korte termijn draaiende kunnen houden”, sluit Willems af. ,,Nu is het tijd om verder te kijken. Het doel is om onze mensen te behouden, wat kan betekenen dat je klusjes op moet pakken die niet binnen de functieomschrijving passen. Maar dat geldt voor iedereen. Sinds de uitbraak van het coronavirus bezorg ik ook weer volledige routes door heel Nederland en België. Als we dicht bij elkaar blijven en het samen doen, ben ik ervan overtuigd dat we de crisis het hoofd kunnen bieden.”

Lees ook: 'Familiebedrijf blijft optimistisch ondanks omzetklap van corona'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.