Nieuws Familiebedrijf

Zo groeide Sauna Swoll bij Zwolle uit van saunahok tot modern saunabedrijf

Sauna Swoll zag op 1 oktober 1972 het levenslicht. De sauna werd een begrip, maar het 45-jarig jubileum kreeg een zwarte rand, meldt De Stentor. Het levenslicht van Gerrit Bredenhoff zelf ging uit op 21 juli, na een val in de kerk.

REMCO REGTERSCHOT | Foto Frans Paalman 28 september 2017

Vrachtauto's voeren puin af van de nieuwe N35. Halverwege Zwolle en Heino doemt een oase van rust op: Sauna Swoll. In het restaurant zitten Willy Bredenhoff-Winterman (77) en haar dochter Minoes van der Kolk (53). Keurig gekapt, goed gesoigneerd. Want hun familiebedrijf bestaat 45 jaar.

Lees ook: Miljoenen-investering in sauna Soesterberg

1972

Willy (W): ,,Mijn man en ik hadden een groentezaak. Gerrit dook graag in zijn spaarzame vrije tijd. Zijn vaste duikmaat had een saunaatje achter het huis waar hij zich opwarmde. Dat wilde Gerrit ook. We huurden het achterhuis aan de Van Karnebeekstraat 113 en bouwden een saunahok voor twintig mensen. Sauna's waren destijds onbekend. Naakte mensen in een tuin, och jee! Onze sociale omgeving begreep niet dat fatsoenlijke christenen als wij zich hiermee inlieten. De buitenwacht vermoedde dat wij een sekstent begonnen."

Minoes (M): ,,Ik kan me nog goed herinneren hoe het bubbelbad met een hijskraan over het dak werd getild. Het eerste van Zwolle."

W: ,,Gerrit begeleidde de mannenavond, ik de vrouwenavond. Strikt gescheiden. Al stond er soms een enge man te gluren als ik werkte, de politie heeft me wel eens thuisgebracht."

1979

M: ,,Groentezaak, veilingen, sauna; het werd steeds drukker. De huisarts waarschuwde mijn vader, hij moest kiezen. Het werd de sauna."

W: ,,We wilden uitbreiden en kochten deze boerderij. Op 1 juli 1979 zijn we hier verder gegaan. Ook de boeren in deze omgeving dachten dat we een sekstent begonnen, ze stonden klaar met de giertank om ons een lesje te leren. Toen hun kinderen buiten openingstijden gratis en in badkleding mochten komen zwemmen, sloeg de stemming om."

1988

M: ,,In 1988 was de eerste verbouwing, toen werd ook de zonneweide afgezet met coniferen."

W: ,,Dat stuk grond verhuurden we daarvoor aan de Zwolse golfclub die hier ooit begon op een zes holes-baan."

1999

M: ,,Mijn vader kreeg de ziekte van Pompe, een spierziekte. Mijn man Tiemen, zus Esther en ik namen Sauna Swoll over. We kwamen meteen terecht in een juridische procedure met de gemeente over bestemmingsplannen en vergunningen. We wonnen, maar pas na twaalf jaar. Toen was de economische crisis begonnen waardoor bijna geen bank onze nieuwe uitbreidingsplannen wilde financieren. Gelukkig kwam het in 2012 goed en is toen de laatste, grote verbouwing afgerond. Waarmee Sauna Swoll een modern bedrijf is, dat voldoet aan de toenemende vraag. Saunabezoek is inmiddels populair en maatschappelijk breed geaccepteerd."

W: ,,Toch zijn wij nooit zo'n saunafabriek geworden waar je allerlei toeters en bellen ziet, maar na opwarming moet zoeken naar het dompelbad. Een goede routing is essentieel. Opwarmen en afkoelen, meer is het eigenlijk niet."

M: ,,We hebben altijd de basis in de gaten gehouden. Die moet goed zijn. Met oog voor normale omgangsvormen. In de geest van mijn vader."

W, dunne glimlach: ,,Gerrit was streng en rechtvaardig. Als mensen zich niet gedroegen, gooide hij ze eruit. 'Klompen aanhouden en normaal doen', zei hij, 'geen gedonder hier'."

M: ,,Sauna Swoll heeft daardoor een goede naam. Dit is inmiddels een middelgrote sauna, maar hier heerst nog altijd de kleinschalige sfeer van een familiebedrijf. Dus inderdaad: geen geflikflooi. Gewenste- en ongewenste intimiteiten bewaren mensen maar voor thuis."

2017

W: ,,Het is fijn dat we een jubileum mogen vieren, maar ik sta hier met een dubbel gevoel. Mijn man had deze dag ook graag meegemaakt."

M: ,,Mijn vader zou vandaag tachtig zijn geworden. Voortaan houden we 27 september aan als het moment waarop Sauna Swoll begon. Al was de feitelijke oprichting vier dagen later."

W, zuchtend: ,,Gerrit viel op zondag 16 juli, in de kerk. De dienst was net afgelopen, hij verloor zijn evenwicht en viel hard achterover. Hersenschudding en een scheurtje in zijn bekken. In Isala was geen plaats, tegen zijn zin in werd hij naar Kampen gebracht. En daarna naar IJsselheem. Op 21 juli hoorden wij plotseling dat hij 's nachts in zijn slaap was overleden."

M: ,,Zijn afwezigheid maakt dit jubileum bitterzoet, vandaar het ontbreken van versiering."

2022

Minoes: ,,Mijn dochters hebben hier altijd gewerkt, maar zijn andere wegen ingeslagen. Robyn is Meester in de Rechten en werkt bij ING, Merel heeft Hogere Hotelschool gedaan en is interimmanager voor verschillende organisaties. Maar het lijkt erop dat Sauna Swoll in familiehanden blijft, de partners van mijn dochters, Jeroen en Thymen, zijn onlangs toegetreden tot het management. En ook deze jongens willen de intieme familiesfeer bewaken."

Willy: ,,Dus: geen gedonder."

Het is inmiddels een middelgrote sauna, maar hier heerst nog altijd de kleinschalige sfeer van een familiebedrijf Hoe een familiebedrijf zich succesvol klaarmaakt voor de toekomst

Minoes van der Kolk