Nieuws Familiebedrijf
Schoorsteenveger Kees opgelicht door beunhazen: 'Goede naam familiebedrijf naar de knoppen'
Kees de Jong wist niet wat hem overkwam toen hij opeens werd gebeld door zijn vaste klanten: ,,Wat flik je me nou?” Oplichters probeerden zijn goede bedrijfsnaam te gebruiken om mensen voor honderden euro’s op te lichten. ,,Ik was in alle staten."

Kees de Jong is mede-eigenaar van schoorsteenveegbedrijf De Jong. Foto: De Jong
Schoorsteenvegen is weer booming business. Door de energiecrisis kochten mensen vorig jaar steeds vaker houtkachels. En die moeten van de verzekering wegens brandgevaar jaarlijks gereinigd worden. Dat is goed nieuws voor schoorsteenvegers: die hebben het enorm druk. Het slechte nieuws: oplichters die zich voordoen als schoorsteenvegers hebben het ook druk. Het ADberichtte dinsdag dat beunhazen gretig gebruikmaken van de vraag naar schoorsteenvegers.
Kees de Jong junior (25) nam vorig jaar het bedrijf van zijn vader deels over. Hij is nu mede-eigenaar van schoorsteenveegbedrijf De Jong in Barneveld, dat sinds 2005 bestaat. Begin dit jaar werd hij slachtoffer van een groep fraudeurs die zich presenteerden als werknemers van zijn bedrijf. Het probleem speelt al een jaar, maar afgelopen voorjaar kwam het tot een hoogtepunt.
Lees ook: Autohandelaar Martin zijn naam misbruikt door criminelen: klanten eisen peperdure Porsche op
Ook vaste klanten trapten in valstrik
,,Mensen zochten ons online op. Maar toen ze 'schoorsteenveger De Jong Barneveld' in tikten op Google, kwam als eerste een gesponsord profiel naar boven van een site die op onze website leek. Het was geen kopieer-en-plakwerk, maar ze gebruikten precies dezelfde termen en de bedrijfsnaam leek op die van ons.” Mensen konden via de website gemakkelijk een afspraak maken bij de oplichters.
,,Vervolgens stonden er twee mannen voor de deur die kwamen vegen en uiteindelijk een rekening van 600 of 700 euro voorschotelden. Dan werd ik gebeld door mijn klanten van: ‘Wat flik je me nou!’” Ook Kees’ vaste klanten trapten in de valstrik: ,,Mensen hebben een tot twee keer per jaar een veegbeurt nodig. Dus zo vaak zitten ze niet op mijn website. Zij hebben helemaal niet doorgehad dat het een neppe site was.”
"Daar gaat de goede naam van het familiebedrijf naar de knoppen"
‘Politie kon niks doen’
Kees stapte direct naar de politie. ,,Maar ik kon geen aangifte doen, want de naam van de oplichters was net iets anders dan mijn bedrijfsnaam. Ik raadde de gedupeerden aan om ook naar de politie te gaan. Helaas konden ook zij niet geholpen worden: in de kleine lettertjes op hun website stond dat deze oplichters per meter vegen 40 euro vroegen. Juridisch gezien was het allemaal dichtgetimmerd.”
De oplichterij ging hem niet in de koude kleren zitten. ,,Ik was in alle staten. Ik was heel erg boos. Daar gaat de goede naam van het familiebedrijf naar de knoppen. Ik wist ook niet wat ik moest doen. Ik dacht: moet ik ze ergens heen lokken om ze te confronteren? Maar uiteindelijk ben je met je werk bezig en is het druk genoeg.”
Kees aan het werk. Foto: De Jong
Nieuwsbrief naar alle klanten
De jonge schoorsteenveger stuurde een nieuwsbrief naar zijn klanten om ze te waarschuwen voor de fraudeurs. Ook zijn haardenleverancier attendeerde hun klanten op de beunhazen via sociale media. Een van de gedupeerden waarschuwde mensen via de website van Tros Radar.
Kees bracht de brancheorganisatie Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB), waar zijn bedrijf bij aangesloten is, op de hoogte. Die kon niet zoveel doen, behalve zijn verhaal aanhoren.
"Het is vechten tegen de bierkaai: de ene website wordt uit de lucht gehaald en er komt alweer een nieuwe op"
'Haal de neppe website offline'
Johan Schouten van de branchevereniging herkent het probleem. ,,Het was een klacht die we tot vorig jaar nog niet gehoord hadden. Inmiddels hebben we zo’n drie of vier voorbeelden voorbij zien komen. Ook deze schoorsteenvegers werden opeens boos opgebeld door klanten. Het is heel vervelend, want de consument denkt echt dat ze met het bedrijf zelf te maken hebben.”
Het is lastig om het probleem aan te pakken. ,,Wij hebben onze advocaat ernaar laten kijken, maar je kunt weinig doen. Het enige wat je kan doen, is ervoor zorgen dat de neppe website offline gaat. Dat doe je bijvoorbeeld door contact op te nemen met de hostingpartij. Maar het is vechten tegen de bierkaai: de ene website wordt uit de lucht gehaald en er komt alweer een nieuwe op."
Lees ook: Zo imiteren criminelen Facebookpagina’s van winkels om klanten te beroven
Gevaar voor de brandveiligheid
Naast dat het vervelend is dat de bedrijfsnaam van ondernemers aangetast wordt en consumenten voor honderden euro’s worden opgelicht, is de oplichterij ook gevaarlijk. ,,Het kan brandgevaarlijk zijn als er niet goed wordt geveegd. Wanneer je opgelicht bent, moet je altijd weer een goede, erkende schoorsteenveger laten komen om het opnieuw te laten doen."
Inmiddels ontvangt Kees de Jong zelf geen boze telefoontjes meer van zijn klanten. Wie de oplichters waren, weet hij nog steeds niet. Zijn eigen website staat weer bovenaan de Google-zoekresultaten. En: gelukkig heeft hij het druk genoeg nu de herfst voor de deur staat en mensen hun houtkachel weer willen gebruiken.