Nieuws Familiebedrijf

Schiedamse 'Spice Girls' scoren met bijdehand kruidenbedrijf

Opa zou vermoedelijk schrikken van de kruidennamen, maar zijn nazaten Kim (32) en Geraldine (45) Overgaag uit Schiedam, gaan hun eigen weg met hun eigentijdse kruidenbedrijf. Dat schrijft AD Rotterdamse Courant.

Suzanne Noorlander | FOTO MARCO DE SWART 7 mei 2018

Geraldineen Kim Overgaag kruiden

De tante en nicht komen uit een ‘kruidenfamilie’ en Geraldine herinnert het zich nog goed. In haar school- vakanties vulde ze eindeloos pot- jes met knoflookpoeder bij haar opa in de kruidenfabriek. ,,Dan ging ik met de bus naar huis en ging iedereen uit de weg’’, zegt ze lachend.

Daarna speelde 25 jaar lang de fabriek van opa geen rol in het leven van de familie Overgaag. Ze gingen allemaal hun eigen weg en Geraldine werkte in die tijd onder andere als onderwijzeres en verzekeringsadviseur.

Lees ook: Jonge ondernemer (24) verkoopt eerlijke, transparante en duurzame kruiden

Toch begon het te kriebelen en nam ze de zaak over. Kim studeerde communicatie en werkte bij de Haagse Hogeschool. Ook bij haar kroop het bloed waar het niet gaan kon, want toen zij op een middag haar tante hielp met kruiden inpakken, is ze nooit meer vertrokken. Ze zegde haar baan op en zonder spijt, want ze heeft het reuze naar haar zin met haar tante en moeder.

,,Op een gegeven moment vonden we het niks dat we alles zo goedkoop mogelijk moesten produceren en dat we allerlei toevoegingen in de kruiden moesten doen, zoals extra zout. Dus hebben we de zaak verkocht en zijn we Green Gypsy gestart’’, vertellen ze. Nu mengen de ‘Spice Girls’, zoals ze zichzelf noemen, hun eigen kruiden met leuke namen en nieuwe verpakkingen. Alles op hun eigen, groene manier.

Lees ook: Ongezond gelukkig of ongelukkig gezond?

,,Onze kruiden hebben geen e-nummers, geen tarwezetmeel, geen verdikkingsmiddel, geen zout, geen smaakversterkers, toegevoegde aroma’s of kleurstof. Je krijgt zoveel zooi binnen zonder dat je het weet’’, zegt Kim. Soms doen ze wel kleine aanpassingen om te zorgen dat het product goed blijft, zoals het gebruik van een grovere knoflookpoeder die minder klontert. Maar verder houden ze alles 100 procent na- tuurlijk en zo duurzaam mogelijk.

,,Laatst had ik een chai-tea gekocht, de verpakking schreeuwde uit dat het supergezond was. Toen ik de ingrediënten bekeek, zag ik dat de helft uit suiker bestond. Je weet tegenwoordig gewoon niet meer wat je moet geloven.’’

Op hun website en sociale media delen de spice girls dagelijks heerlijke recepten voor thuis. ,,Met kruiden kan je alles op smaak brengen zonder ongezonde sausjes te hoeven gebruiken. Gewoon een lepeltje van onze kruiden, bijvoorbeeld wat kokosmelk en klaar is kees.’’

De kruiden zijn niet te missen. Met humoristische namen zoals ‘knoflooksletten’ of ‘hoer op de grill’ vallen ze zeker op in de gemiddelde keukenkast. ,,We houden het graag een beetje leuk en luchtig’’, zegt Kim. En leuke reacties krijgen ze zeker ,,De ouders van een vriendin van mij zijn dominee. Die bellen dan trots op om te zeggen dat ze ‘knoflooksletten’ hebben gebruikt. En dat zijn keurige mensen!’’