Blog Familiebedrijf
Dramaserie Succession benadrukt belang successieplanning voor goed leiderschap
Leiders zoals Logan Roy in Succession, die de bedrijfsactiviteiten van de grond af aan hebben opgestart, hebben het vaak moeilijk om het stokje aan iemand door te geven. Het is cruciaal dat er een duidelijk en gestructureerd opvolgingsplan is voor goed leiderschap, benadrukt Philip Hendrickx, Managing Director Executive Search bij Robert Half.
Succession
Rondom de laatste aflevering van Succession besteedt De Ondernemer in een drieluik aandacht aan de populaire HBO Max-serie. Drie experts (lees: fans) van de serie beschrijven Succession ieder vanuit hun expertise. Over entertainment, familiebedrijven, bedrijfsopvolging, over fictie en werkelijkheid.
Lees via deze link de Succession-expertblog van Christiaan Ruesink, hoofdredacteur van Veronica Superguide. Managing Partner Albert Hietink van Top Family Care zet in zijn expertblog thema’s op een rij waar veel van de bijna 300.000 Nederlandse familiebedrijven ongetwijfeld mee worstelen. In deze expertblog is het woord aan Philip Hendrickx, Managing Director Executive Search bij Robert Half.
Hierboven kun je de trailer van het eerste seizoen bekijken.
De waarde van een goed ontworpen opvolgingsplan
De interne strijd van CEO Logan Roy, tussen het overdragen van het bedrijf aan zijn vier kinderen of het verkopen van zijn mediaconglomeraat Waystar Royco aan technologisch visionair Lukas Mattson, is een belangrijk thema dat de tv-serie domineert. Dit zijn echter leiderschapsvraagstukken waar ieder (familie)bedrijf mee te maken heeft. Voor bedrijven is het belangrijk om te anticiperen op toekomstige veranderingen in het leiderschap. Het opstellen van een opvolgingsplan kan hierbij helpen.
Hoewel bedrijven vaak de noodzaak van een opvolgingsplan erkennen, heeft slechts de helft van de bedrijven momenteel een opvolgingsplan, blijkt uit de Boardroom Navigator van Robert Half. Maar liefst 40% procent van de bedrijven zonder een concreet plan is van mening dat ze er wél een zouden moeten hebben.
Een opvolgingsplan identificeert de juiste opvolgers, brengt de nodige opleidingen en ervaringen in kaart en kan een gestructureerde overdracht faciliteren.
Een goed ontworpen opvolgingsplan biedt een strategische kijk op de leiderschapsoverdracht. Het identificeert de juiste opvolgers, brengt de nodige opleidingen en ervaringen in kaart en kan een gestructureerde overdracht faciliteren. Hiermee kan de impact op de bedrijfscontinuïteit en mogelijke negatieve gevolgen van de leiderschapswissel worden beperkt. Het is een win-winsituatie.
Successieplanning
Hoewel idealiter de wisseling in leiderschap ruim op tijd kan worden aangekondigd, is dit niet altijd het geval. Een voorbeeld hiervan was de plotselinge dood van Logan. Een successieplanning biedt daarom houvast: het is een vorm van risicomanagement, planning en een manier om gemakkelijk de vinger aan de pols te houden als bedrijf. Daarom is het ten allen tijden belangrijk om als bedrijf je high potentials in kaart te brengen, in hen te investeren, en ook de arbeidsmarkt in de gaten te houden voor eventuele externe opties.
Lees ook: Christiaan Ruesink (Veronica Superguide): waarom Succession een van de beste dramaseries ooit is
Werving van leiders
In een tijd van een krappe arbeidsmarkt is goed leiderschap en het selecteren van de juiste leider, die medewerkers motiveert om doelstellingen te behalen, soms een uitdaging. Zoals ook duidelijk wordt in de tv-serie Succession, is het niet altijd vanzelfsprekend en eenvoudig om het stokje over te dragen wanneer een CEO wil terugtreden.
Bij het familiebedrijf Waystar Royco is al snel de aandacht gevestigd op de kinderen. Hoewel Succession voornamelijk de nadruk legt op het behoud van het familievermogen binnen de familie, benadrukt Hendrickx dat er naast interne promoties ook de mogelijkheid is om extern te werven.
Iedere wervingsaanpak, of het nu intern of extern is, heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Leiders dienen niet alleen te tonen dat ze goede leiders zijn, maar ook het beste in anderen naar boven kunnen halen door respect, waarden en specifiek gedrag na te leven.
Een nieuwe externe CEO/leider kan een frisse wind door het bedrijf laten waaien en heeft andere ervaringen die helpen om gewaagde beslissingen te nemen, de overeengekomen strategie uit te voeren en de rol naar eigen inzichten in te vullen. Maar persoonlijkheden kunnen ook botsen. Als een bedrijf haar jarenlange leider wil vervangen door een externe kracht, dan is het belangrijk dat iemand sterk in zijn schoenen staat en over voldoende empathie en emotionele intelligentie beschikt. Een overgangsperiode van een jaar is hierin aan te raden om voor te bereiden op de samenwerking, alvast kennis te delen en een band op te bouwen.
Een interne promotie vindt meestal plaats bij leiders die met pensioen gaan en zo sneller iemand kunnen vertrouwen om het bedrijf te leiden in hun afwezigheid.
Met een interne promotie weet deze persoon hoe de zaken in elkaar steken. Voorbereiding op de nieuwe functie blijft echter belangrijk. Het geeft beiden de tijd om een vertrouwensband op te bouwen voor de overgang. Ook hier zijn empathie en emotionele intelligent belangrijk.
Ongeacht of het gaat om interne promotie of externe werving, blijft een duidelijk en zorgvuldig opgesteld opvolgingsplan waardevol bij het succesvol wisselen van de wacht.
Lees ook: 'Dramaserie Succession is een spiegel voor familiebedrijven'
Leiders die het waard zijn om voor te werken
Hoewel Succession niet altijd de hedendaagse praktijk nabootst als het aankomt op een prettige bedrijfscultuur, laat het wel zien hoe belangrijk het is om te werken aan een bedrijfscultuur waarin iedereen samenwerkt aan gemeenschappelijke doelen waarmee ze zich kunnen identificeren. De bedrijfscultuur is namelijk cruciaal voor het succes van een bedrijf. Het begint aan de top, verspreidt zich en beïnvloedt de prestaties van teams.
Leiders dienen niet alleen te tonen dat ze goede leiders zijn, maar ook het beste in anderen naar boven kunnen halen door respect, waarden en specifiek gedrag na te leven. Met de juiste topmanagers is het makkelijker om moeilijke economische periodes te doorstaan, teams te motiveren om naar een gemeenschappelijk doel toe te werken en een bedrijfscultuur te creëren waarvan mensen deel willen uitmaken.
Het vinden van een geschikte opvolger voor een goede CEO/leider blijft een uitdaging voor veel bedrijven in de huidige krappe arbeidsmarkt. Het opstellen van een gestructureerd en overzichtelijk opvolgingsplan draagt bij aan een soepele leiderschapsovergang, of het nu gaat om een interne promotie of externe werving. Het is dan ook van essentieel belang voor bedrijven om zich hierop voor te bereiden en een opvolgingsplan paraat te hebben, passend bij de bedrijfscultuur.
Philip Hendrickx
Managing Director Executive Search bij Robert Half
Philip Hendrickx startte zijn carrière bij PwC, in audit bedrijfsrevisoraat. Na vervolgens een financiële functie op te nemen bij Reckitt Benckiser, maakte hij de bewuste switch naar een carrière in consulting bij Robert Half. Dit bedrijf is een van de grootste recruitmentbureaus voor zowel werving en selectie als interim recruitment, en telt wereldwijd meer dan 350 vestigingen.