Nieuws Familiebedrijf

Terugblik 50-jarig bestaan Twentse ten Hag Groep

Minstens twee keer in de week stapt Michel ten Hag (48) op de fiets. Niet zo gek voor een man met een verleden als amateurwielrenner. Hij doet het voor zijn lichaam, maar ook voor zijn geest. Het hoofd leegmaken. "Of vullen met ideeën", zegt hij in het hoofdkantoor van de ten Hag Makelaars & Financiële Dienstverleningsgroep, zo staat in de Tubantia.

THEO HAKKERT | Foto: CARLO TER ELLEN 26 juni 2017

Michel ten Hag

Negen vestigingen in Oost-Nederland

Tien jaar geleden werd hij directievoorzitter en zo volgde hij zijn vader op, Hennie ten Hag, die het bedrijf in 1967 heeft opgericht. Vorige week werd het 50-jarig bestaan gevierd. Nu met negen vestigingen in Oost-Nederland. Het hoofdkantoor staat in Enschede aan het kleurrijke Koningsplein. Binnen zit Michel ten Hag in pak met stropdas, zoals het betaamt in het makelaarsvak, en hij houdt een lofzang op Twente.

Gevraagd naar zijn favoriete plek in de regio kan hij domweg niet kiezen. "Vanuit mijn vak ken ik bijna elk weggetje in Twente, dan wel dat ik er op de fiets ben geweest. Ik voel me hier thuis. Als ik maar in Twente woon. De cultuur past bij mij. Waar ik ook kom, bij de military, in de schouwburg, bij FC Twente. Iedere dag ben ik wel ergens in een uithoek en voel me er thuis."

Dus die favoriete plek? "Heel Twente."

Hij had zich zijn start, in 2007, als directievoorzitter iets florissanter voorgesteld. Michel ten Hag zat amper achter het bureau van zijn vader of de financiële crisis brak uit. Daar bestond geen oorzakelijk verband tussen, nee. "Er gebeurde buiten het bedrijf genoeg om het gevoel te hebben dat het niet aan ons kon liggen", zegt hij, breeduit lachend.

Elke crisis een eigen karakter

"In de jaren 80 ging het veel harder onderuit", heeft hij van de geschiedenis geleerd. "Toen hadden we weken dat we niet één huis verkochten." Zelf kwam hij in 1996 in het bedrijf. Al die tijd daarna ging het crescendo. "We hadden tot 2008 alleen groei meegemaakt." Illustratief voor hoe voortvarend het ging: "We kwamen twee keer per jaar met de vestigingsleiders bij elkaar. Die gesprekken hadden maar twee onderwerpen: hebben we genoeg mensen om het werk aan te kunnen en zijn de kantoren groot genoeg om die mensen te huisvesten?"

Lees ook: Blogtop 5: Continuïteit in familiebedrijf belangrijk bij overname

Makelaardije-activiteiten overnemen

Van de ene op de andere maand was the sky the limit niet meer. "Vanaf dat moment zijn we elke maand bij elkaar gaan zitten. Wat kunnen wij doen, andere dingen dan alleen woningtransacties tot stand brengen?" Hij somt het razendsnel op: "We zijn veel meer in huur gaan doen. Van een aantal woningcorporaties hebben wij de makelaardij-activiteiten overgenomen. Meer taxatie en consultancy." Terwijl makelaars en bouwers ook dichter tegen elkaar aanschoven. "Risicodragend zijn wij met een aantal bouwers en anderen garant gaan staan om bouwplannen vlot te trekken."

'We hadden elkaar nodig'

De conclusie zou kunnen zijn dat de crisis op deze punten goed heeft uitgepakt. Of was Michel ten Hag liever bij zijn corebusiness gebleven? Hij denkt even na. "Corebusiness, dat is comfort en comfort eindigt ergens. Misschien kun je beter met een shock wakker worden en beseffen dat het morgen anders moet, in plaats van dat je denkt: dit zingen we wel uit. Wij waren anders nooit in de positie geraakt om met bouwers mee te doen. Dat hadden we niet gewild. Als je dat met één of twee partners gaat doen, is je onafhankelijkheid eraan. Maar de crisis was zo dramatisch dat we met alle bouwers aan de slag konden. Omdat zij ook moesten. We hadden elkaar nodig."

Verbinder willen zijn

Enig voorbehoud blijft hij maken. Gevraagd naar een waardeoordeel houdt hij het op: "De crisis was wel louterend." Zijn eerste idee om later bij zijn vader in het bedrijf te werken, kreeg hij al aan het begin van de middelbare school. "Het mooie van dit vak is dat het breed is. Vond ik toen al. Een juridische component, een economische component, een sociale component. Daarnaast is het een vak dat je een onderneming aanstuurt. Netwerken, op plekken rondlopen, mensen treffen. Dat is onze stiel, ook mijn stiel. Verbinder willen zijn."

Vertrouwen hebben en geven

Niet alleen binnen het bedrijf. Hij heeft er al een paar ochtendvergaderingen opzitten. Hij is voorzitter van de Weekendschool Toppers op Zondag Twente en zit in de raad van advies van de Nije Stichting. Nu leidt hij een familiebedrijf. Zijn vader is gedelegeerd commissaris, zijn broer zit in het managementteam. Hecht? "Heel hecht. Wat juist ook betekent dat je elkaar ruimte geeft. Hecht zijn werkt twee kanten op: vertrouwen hebben en vertrouwen geven. Je gunt anderen verantwoordelijkheid en die vullen zij ook in."

Lees ook: RTL-programma Helemaal Het Einde: de families en hun bedrijven

Het bedrijf is de familie

Hij breidt het uit naar de medewerkers. "Het bedrijf is de familie." En wie aan de poort wordt geselecteerd, gaat niet snel weer weg, zo leert de geschiedenis. "Ze kunnen lang bij ons zijn omdat we ze de ruimte geven om te acteren." Vestigingen kunnen daardoor een eigen karakter hebben. "Het zijn niet exact dezelfde teams. Eenheid in uitstraling, de tone of voice is dezelfde, maar je moet de mensen de ruimte geven hun specifieke kennis en kunde te etaleren. De aaneenschakeling van de teams op die negen vestigingen maakt het verhaal goed."

Meer vrouwen dan mannen

"Er werken meer vrouwen bij ons dan mannen. Alleen hebben veel vrouwen een gezinsleven dat ze belangrijk vinden en waar ze invulling aan willen geven. Dat betekent parttime en parttime leidinggeven is lastig. Terwijl makelaar een prima beroep is voor vrouwen." Hij kan het weten, want zijn vrouw Hanneke is ook makelaar bij Ten Hag. Opnieuw met een glimlach: "Over het algemeen is het de vrouw die aan de andere kant van de tafel de keuze maakt."

Komende 50 jaar

Uiteraard vindt hij het waardevol en bijzonder dat Ten Hag een familiebedrijf is. "Familie zit in de genen. Er zit rentmeesterschap in. We zijn nu een halve eeuw onderweg. Over 50 jaar willen wij nog een bedrijf zijn, dus de keuzes die wij vandaag maken, zijn allemaal keuzes op de lange termijn. Als we een weg kiezen, gáán we voor die weg. Als we op die weg tegenwind ontmoeten, gaan de schouders er opnieuw onder."

Eén keer vaker opstaan

Alsof het zo afgesproken is, komt op dit moment Hennie ten Hag binnen. Stichter van het bedrijf, vader van de directievoorzitter. Hij valt midden in het gesprek over familiebedrijven. "Vind je het geen schande? Dat ze me na 50 jaar nog met zo'n stapel opschepen." Liefdevol spreekt hij over het bedrijf als 'mijn kindje'. "Ondernemen is één keer vaker opstaan dan je gevallen bent. Af en toe heb je de knieën kapot."

Vrije keuze

Over het feit dat zijn zoon hem is opgevolgd: "Continuïteit, en dat is prachtig. Al heb ik altijd gevonden dat kinderen een vrije keuze moeten hebben hoe hun leven eruit gaat zien."Ten Hag senior verhult niet dat het slikken was toen zoon Erik hem kwam vertellen te stoppen met zijn opleiding en voor voetbal te kiezen. Met succes. Erik ten Hag is nu trainer bij FC Utrecht. "Eigenwijs en eigengereid heeft hij zijn route uitgestippeld. Dat karakter herken ik."

Lees ook: Bedrijfsopvolging kent ook een zachte kant

Demografische ontwikkelingen

Als makelaar ziet Michel ten Hag van nabij de demografische ontwikkelingen in Twente en stelt tot zijn opluchting vast dat het vooralsnog meevalt met de krimp. "Je ziet momenteel zelfs een tegendraadse ontwikkeling. Omdat we te weinig hebben opgeschaald, komen de bouwende partijen in steden wat langzamer op gang. Ineens zie je in Losser, Haaksbergen en Borne wel bouwactiviteiten.”

Klein beetje gas geven

“In Twente hebben we op tijd het probleem gesignaleerd. Ooit werd geroepen dat er in 2015 een einde aan de groei zou komen. Dat is al opgeschoven naar 2030. Op tijd is de bouwproductie destijds van 34.000 naar 17.000 teruggeschroefd. Toen in 2007 de crisis toesloeg waren wij al aan het temporiseren met elkaar, en dat is goed geweest. Nu moeten we weer een klein beetje gas geven. Maar het gaat niet meer naar de aantallen waar we het toen over hadden."

Beter uitwisselen

Saamhorigheid, samenwerking: Michel ten Hag raakt er niet over uitgepraat. Vinger aan de pols van de conjunctuur, en open naar elkaar toe zijn. "Het zou helpen als diverse partijen - van makelaars tot overheden die contingenten uitgeven - beter met elkaar zouden uitwisselen. Voor een deel overkomt het ons. En dat hoeft niet als we sneller bij elkaar de boodschap kwijt kunnen op basis van wederzijds vertrouwen."

Agenda voor Twente

Meer met elkaar. "Ik geloof dat als we in Twente samen de energie erin steken, we volgende slagen kunnen maken." Gaat niet altijd even soepel. Als voorbeeld noemt hij de aanloop naar de nieuwe Agenda voor Twente. "Eerst zien dat de koek zo groot mogelijk wordt, gaan we het er daarna over hebben welk stuk van de taart iedereen krijgt. We hebben het vaak al over verdelen terwijl we de taart nog niet compleet hebben. Overheid en privaat bedrijfsleven moeten elkaar gaan vinden. Ik zie het in toenemende mate gebeuren, maar het zou een tandje sneller mogen."

Lees ook: Teamwork: Samen werken aan de Tour

Twentse bedrijfsfietstochten

Typerend voor deze streek zijn bedrijven met een eigen fietstocht. "Ik kan jou wel 25 fietstochten van bedrijven opnoemen. We hebben zelfs een officiële kalendervergadering om de data met elkaar af te stemmen, in november. De gastheer betaalt de rekening. Het is een eer gastheer te mogen zijn. Dit is heel erg Twents. Mooi."

Hecht zijn werkt twee kanten op: vertrouwen hebben en vertrouwen geven