Nieuws Familiebedrijf

Onderzoek: 'Toekomst familiebedrijven in gevaar bij andere belastingregels'

Familiebedrijven verwachten grote financiële gevolgen als de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling (DSR) worden afgeschaft. De mogelijke veranderingen hebben ingrijpende gevolgen voor de solvabiliteit en de liquiditeit. Volgens ondernemer John Fentener van Vlissingen leveren de fiscale aanpassing de schatkist niets op.

Van onze redactie 8 april 2021

Familiebedrijf tomaten kas belasting

Bijna 80 procent van de ondernemingen is volgens KPMG van plan om in de komende tien jaar de aandelen of een deel daarvan over te dragen aan de volgende generatie. Foto: Shutterstock

Volgens onderzoek van KPMG is de toekomst van drie op de tien bedrijven in gevaar als er een verhoging komt van de belasting bij het erven of schenken van een bedrijf. Daarnaast verwacht de helft van de bedrijven een negatieve impact op werkgelegenheid en innovatie.

Met de huidige regels gelden bepaalde voordelen bij de overdracht van een bedrijf. Zo hoeft er bijvoorbeeld minder aan erfbelasting te worden betaald als de eigenaar van het familiebedrijf komt te overlijden. Het ministerie van Financiën oordeelde dat de regeling vermogensongelijkheid in de hand werkt. Ook het Centraal Planbureau was kritisch

Lees ook: Peter Pleijsant: 'Politiek verdeeld over fiscale vrijstelling voor bedrijfsopvolgers'

KPMG deed samen met FBNed, de vereniging van familiebedrijven, en de Stichting Familie Onderneming onderzoek onder ruim tweehonderd familiebedrijven. Bij het versoberen van de overdrachtsvoordelen, of het helemaal afschaffen ervan denkt een kwart van de bedrijven tot gedwongen verkoop over te moeten gaan.

Albert Jan Thomassen, directeur van FBNed: ,,Er is onvoldoende privévermogen en de uitdaging om geld uit de onderneming te halen zonder de continuïteit in gevaar te brengen, zijn de belangrijkste redenen. De bedrijven voorzien dat de onderneming dan in handen van private equity-partijen of het grootbedrijf komt. Daarmee vloeit een significant deel van het kapitaal naar verwachting naar het buitenland en is de kans groot dat de bedrijfswinsten die in Nederland worden gemaakt niet meer in onze economie worden geïnvesteerd."

Familiebedrijven hebben niet voldoende privévermogen

Volgens KPMG lijkt de aanname van Financiën dat een meerderheid van de familiebedrijven over voldoende privévermogen beschikt om het wegvallen van de vrijstelling op te kunnen vangen een onjuiste. Nog geen vijfde van de bedrijven zou de belastingen uit eigen zak kunnen betalen. De rest zal dit voor een deel uit de onderneming gaan financieren.

,,Dit zorgt voor financiële druk, gedwongen kostenbesparingen en een afname van investeringen", constateert Marc Roels, partner bij KPMG Advisory. ,,Daarmee ondermijnt het voorstel de kracht van familiebedrijven als motor voor werkgelegenheid, groei en innovatie, met name in tijden van crisis.”

"Afschaffing betekent minder btw-inkomsten, minder vennootschapsbelasting en ongeveer negentigduizend minder arbeidsplaatsen"

John Fentener van Vlissingen, Stichting Familie Onderneming (foto)

Afschaffing BOR en DSR zorgt voor extra belastingdruk

Bijna 80 procent van de ondernemingen is volgens KPMG van plan om in de komende tien jaar de aandelen of een deel daarvan over te dragen aan de volgende generatie. ,,De mogelijke afschaffing van de BOR en de DSR zorgt voor een toename van de belastingdruk van 3,4 procent naar 41,5 procent bij overdracht van de onderneming. Dat gegeven baart veel familiebedrijven grote zorgen", zegt Maarten Merkus, partner bij de fiscale praktijk van KPMG

Het ministerie van Financiën schat de extra inkomsten door eventuele afschaffing van de bedrijfsopvolgingsregeling op 400 miljoen euro. Volgens John Fentener van Vlissingen, oprichter en voorzitter van Stichting Familie Onderneming, levert de wijziging onder de streep niets op. "Afschaffing betekent minder btw-inkomsten, minder vennootschapsbelasting en ongeveer negentigduizend minder arbeidsplaatsen."

BOR en DSR

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) regelt een zeer ruimhartige vrijstelling bij verkrijging van ondernemingsvermogen door schenking of vererving. De inkomstenbelasting kent de doorschuifregeling (DSR), het betekent uitstel van de heffing.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws