Nieuws Familiebedrijf

Topvrouw 100 jaar Helmonds familiebedrijf Kuijpers: ‘Ook bereikbaar zijn als het niet goed gaat’

In honderd jaar bestaan maakte Technisch Dienstverlener Kuijpers in Helmond vele veranderingen mee. Zo ging de maatschappij aan het gas, en nu er weer vanaf. Ook binnen het familiebedrijf waren er de nodige generatiewisselingen. Een ding is altijd gebleven volgens topvrouw Aukje Kuypers. ,,Aandacht voor de mensen. Dat zit in onze genen.”

Lizette van Neer (AD) 22 september 2021

Aukje kuijpers familiebedrijf koninklijk helmond techniek

Algemeen directeur Aukje Kuypers van Technisch Dienstverlener Koninklijke Kuijpers. Foto: Anja Ligtenberg / DCI Media

De letterlijke bekroning van het familiebedrijf vorig weekend maakte de jubileum feestvreugde bij de medewerkers, hun gezinnen en de Kuypersfamilie compleet. Trots overheerst en is twee dagen na het feestweekend nog zichtbaar op verschillende onderarmen, zo beschrijft het ED. De speciale Kuijpers Airbrush tattoo houdt blijkbaar goed. Ook bij Aukje Kuypers. ,,Ja die ga ik niet verbergen voor de foto hoor”, grinnikt Kuypers poserend voor de fotograaf.

Haar kantoor, voorheen van vader Wim, zegt veel over haar leiderschap en ambitie. Een wand is bekleed met kurk met daarop in mosgroen het beeldmerk van Kuijpers - duurzaamheid is de pijler en toekomst van het bedrijf. De raamkant met vensterbank aan de andere zijde is van de mensen. Hun mensen. Ruim 1300 zijn het er inmiddels. Op zelfgemaakte voorwerpen staan tips en wijsheden aan het bedrijf Kuijpers.

Lees ook: Zakenvrouw van het jaar Aukje Kuypers wil meer vrouwen in de techniek

‘Bloemen bloeien vaak waar ze ruimte krijgen. Mensen ook’, staat in een schilderijtje en de tip ‘Waarom moeilijk doen als het samen kan’, is meegegeven op een goud gekleurd plankje met twee verwarmingsbouten als staander. Het lijkt een mini-medewerkersmuseum en Kuypers is de gids.

Opleidingstrajecten personeel

,,Het zijn dingen die onze mensen opleveren na verschillende opleidingstrajecten die we hebben. Daar leren ze bijvoorbeeld hoe je een goed gesprek aangaat, is er aandacht voor hoe je zelf eigenlijk in elkaar zit en vragen we ze om een tip voor het bedrijf in iets concreets om te zetten.”

Kuypers laat een stuk buis zien met een oranje raderwerk erop gemonteerd dat als een puzzel in elkaar draait. Staan de streepjes gelijk, dan werkt het. ,,Mooi hoor, geen idee wat voor onderdeel dit is. Ik ben niet technisch geschoold, maar het staat voor alle neuzen dezelfde kant op.”

,,Wij zijn een praktisch doe-be­drijf. We kunnen problemen samen plat slaan”

Aukje Kuyers, Topvrouw bij familiebedrijf Kuijpers

Aukje Kuypers is de middelste van de drie kinderen van voormalig directeur en huidig commissaris Wim Kuypers. In 2013 nam ze het roer en de kamer over van vader Wim.

Ze voerde geleidelijk veranderingen door. De ronde leren tafel is vervangen door een rond glazen exemplaar. ,,Rond want we zijn hier allemaal gelijk en je kunt het niet alleen. Dat zag mijn vader ook. Deze kamer staat voor waar we naartoe willen. Transparantie en duurzaamheid. We zijn open naar elkaar. Mensen maken fouten, maar ik heb liever dat je dat eerder vertelt dan later, want het komt toch wel. Wij zijn een praktisch doe-bedrijf. We kunnen problemen samen plat slaan. Noem het ook gewoon een probleem, in plaats van een uitdaging."

Techniek blijft de basis van familiebedrijf Kuijpers. In een eeuw doorstond het vele energietransities. De komst van centrale verwarming, elektrische verlichting, luchtbehandeling, de maatschappij naar het gas en nu weer van het gas af. Behalve om kennis van techniek gaat het volgens de vierde generatie Kuypers ook om effectief communiceren, projectmanagement en leiderschap.

Lees ook: Leidinggevende speelt grote rol in werkgeluk personeel: kom met waarderingen

Kuypers: ,,Vaak wordt binnen techniek alleen op producten gericht, maar technische innovatie is vluchtig. De stabiele factor zijn de mensen. Relaties onderhouden is fundamenteel belangrijk. Wij maken niet zozeer technische producten maar we zijn samenstellers.”

In 2018 werd Kuypers verkozen tot Zakenvrouw van het jaar. In 2020 lanceerde ze een nieuwe meerjarenstrategie voor het bedrijf, met als ambitie ‘een betere wereld doorgeven aan de volgende generatie’. Het bedrijf is actief in verschillende sectoren waaronder cultuur, food, pharma, high tech, gezondheidszorg en onderwijs. In 2020 behaalde het een omzet van 275 miljoen euro.

De maatschappelijke betrokkenheid is ook zichtbaar in haar nevenactiviteiten. Kuypers zet zich in bij diverse organisaties, zoals in de branchevereniging Techniek Nederland, bij Stichting Kansfonds voor kwetsbaren in de samenleving, ze schreef mee aan het Klimaatakkoord 2.0 (uit 2018), aan de Bouwagenda (2017) en het Brabants Energie Akkoord.

Frustratie in de maatschappij

Kuypers: ,,Het gaat erom wat je doet met wat er om je heen gebeurt. We vragen ons als bedrijf steeds af wat wij kunnen betekenen in maatschappelijke ontwikkelingen. Er gebeurt nu zo ontzettend veel en alles gaat snel. Er zit veel frustratie in de maatschappij.”

Ze heeft wel eens gedacht aan een stap naar de politiek, maar niet overwogen. ,,Dat duurt me te lang, het is te weinig pragmatisch. De woningnood, die zag je aankomen. Daar moet je als overheid een plan op hebben. Een plan, visie, geeft richting en snelheid. Mensen gaan met je meedenken, het activeert enorm. Het is een anker voor je bedrijfsvoering en het geeft rust. Ik ben het eens met Nederland energieneutraal in 2050, maar in een keer van het gas af gaat niet.”

Anticiperen op maatschappelijke verandering

Elke maatschappelijke verandering brengt volgens Kuypers als het goed is werk voor het bedrijf mee. Dus ook een pandemie. ,,We waren al actief in de pharma hoek en als je het goed blijft doen, kun je erin mee ontwikkelen. We hebben ervaring met het bouwen van cleanrooms, onder andere voor ASML. Stofjes mogen er niet in en niet uit.”

,,Een paar jaar geleden hebben we het laboratorium van het Erasmus MC in Rotterdam gedaan. Zonder die ervaring hadden wij niet mee mogen bouwen aan twee productielocaties voor het coronavaccin. Dat moest onder grote tijdsdruk, bracht stress, maar ik maakte me geen zorgen dat we het niet zouden redden. Je moet blijven afstemmen en goed weten wat je doet. En bereikbaar zijn als er iets niet goed gaat. Als je altijd aanspreekbaar bent, kàn er iets mis gaan.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws