Nieuws Familiebedrijf

Wijngaard in Elst in de prijzen tijdens wijnkeuring

Vier wijnen van Domein tussen Rug en Rijn uit Elst deden mee aan de Wijnkeuring van de Lage Landen en alle vier vielen ze in de prijzen. ,,We waren zelf ook verrast", vertelt wijnbouwer Simon Crone in De Gelderlander.

MANON BASTIDAS | Beeld: Tamara Reijers 27 september 2017

Domein tussen Rug en Rijn met prijswinnende wijnen van Hans en Simon Crone vader en zoon

De Elsterberg won goud, de Souvignier Gris en de Lihannes zilver en de Johanniter kreeg het predicaat brons. Aan de in Duitsland gehouden keuring deden 209 Nederlandse en Belgische wijnen afkomstig van 55 wijngaarden mee.

Lees ook: Wijn uit het oosten: Bi'j de Regge wil meer wijngaarden

Wijnbouw kan prima in Nederland

Wie de met goud bekroonde witte wijn Elsterberg wil proeven, is al te laat. ,,Die is uitverkocht. Mensen dronken de wijn in restaurant Bentinck in Amerongen en kwamen dan hier een fles of doosje halen. Je kunt proberen een wijn op het etiket te verkopen, maar vooral bij Nederlandse wijn is dat lastig. De gedachte is toch vaak: kan dat wel in Nederland?", zegt Crone, die ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Wijnproducenten is.

Volgens hem kan wijnbouw prima in ons land. ,,Vooral in Duitsland en Zwitserland zijn rassen ontwikkeld waarvan de druiven eerder rijp zijn. Die twee weken verschil kunnen net voldoende zijn om hier goede wijn te maken. Al blijft het in Nederland door hogere kosten en lagere druivenopbrengsten uitdagend om het vak van wijnboer commercieel uit te oefenen."

2.500 flessen wijn in 2017

Alleen een bordje verraadt dat zich achter het huis aan de Rijksstraatweg in Elst een wijngaard bevindt. ,,Hier staan 500 planten. Op een ander perceel in het dorp staan ook 500 planten en aan de voet van de Elsterberg nog eens 2.200 planten. We verbouwen acht druivensoorten: drie witte en vijf rode. Ze komen allemaal uit Duitsland. Dit jaar hebben we 2.500 flessen wijn geproduceerd", vertelt zoon Hans Crone.

Het was zijn vader die in 1997 begon met de eerste druivenplanten aan de Rijksstraatweg. ,,We hadden een tijd in Frankrijk gewoond tussen de wijndruiven. Toen we hier grond over hadden, wilden we het ook proberen met een paar planten", zegt Simon Crone. Vanaf 2012 werd het serieus, toen er twee percelen bij kwamen. ,,Ik werkte veel in het buitenland. Op een gegeven moment dacht ik: wat gaan we doen? Op de canapé zitten of verder in de wijngaard? We schaften apparatuur aan, want als je kwaliteit wilt hebben, moet je de juiste apparatuur hebben."

Franse wijnopleiding

Inmiddels was zoon Hans ook geïnteresseerd geraakt in de wijnbouw. ,,Het begon te kriebelen. Ik ben me gaan inlezen. We volgden cursussen in Frankrijk. In Nederland behoren we tot de weinige wijnmakers die een Franse opleiding hebben gevolgd", vertelt hij. Tot zijn voornaamste taak behoort het maken van de wijn. Vader Simon werkt vooral in de wijngaard. ,,Ik houd me bezig met snoeien, ontbladeren, netten ophangen, grasmaaien. Je moet zorgen voor een goede bodem en een gezonde plant. Je kunt niet zeggen: ik doe nu twee maanden niks. Het gaat constant door", legt Simon Crone uit. Als de druiven geoogst zijn, begint het werk voor zijn zoon. ,,Ik denk dat 40 procent van het werk in de wijnkelder bestaat uit schoonmaken. De flessen, de vloer, het ontsteelapparaat, de pomp, de slangen, de ketels. En als je dan de wijn hebt overgeheveld naar een ander vat, kun je weer opnieuw beginnen", aldus Hans Crone.

Geheim van hun wijn: het totaalpakket

Wat het geheim is van hun wijn? ,,Dat is wat de Fransen 'terroir' noemen. Het is het totaalpakketje", meent de wijnmaker. ,,Het weer, de grond, de druivenrassen, het maken van de wijn met aandacht. Het durven, het willen doen, het zweet, de tranen, de spierpijn. Dat maakt een wijn. Het is voornamelijk hard werken, het gebruiken van opgebouwde kennis en misschien ook een beetje geluk."

De gouden medaille is de kroon op Hans Crones werk. ,,Die motiveert mij wel als wijnmaker. Aan de andere kant schept die medaille ook verwachtingen. Kunnen we volgend jaar weer met zo'n wijn komen?", vraagt hij zich af. Het weer van de komende weken is een cruciale factor. ,,Als er af en toe een bui valt met zonneschijn en een temperatuur van 20 graden, wordt het een goed jaar. Als het veel gaat regenen, krijgen we last van schimmels. De kunst is om de druiven gezond en rijp te houden tot en met de oogst."

Zijn vader voegt daaraan toe: ,,De kwaliteit van de wijn wordt allereerst gemaakt in de wijngaard. Een slechte druif betekent slechte wijn. Een goede druif kan alleen de wijnmaker nog verknallen."