Zondag hielden 56 Nederlandse wijngaarden een open dag. Zo ook De Wijnmakers van wijngaard Bi'j de Regge, voorheen wijngaard Baan. "Een mooi moment om te laten zien waar we mee bezig zijn." Vol tots laten Rob Kleinsma en Jeroen Ziel hun druiven zien. Samen met Robert Spenkelink zijn ze sinds begin dit jaar eigenaar van Bi'j de Regge, ze noemen zichzelf De Wijnmakers.
Wijnkenner
Kleinsma en Ziel verzorgen de rondleiding, Spenkelink zorgt deze dag voor de inwendige mens en staat achter de barbecue. "De trossen zijn mooi vol en hebben geen schimmels, ondanks de afgelopen natte weken", zegt Kleinsma. Hij is dé wijnkenner van het trio. Zijn opa had 35 jaar geleden al een wijngaard achterin de tuin en hij maakte zelf jarenlang hobbymatig wijn. ,,Een klein deel hebben we al geoogst, de solarisdruif waarvan een witte wijn gemaakt wordt. Maar we hebben meer druivensoorten hier, zoals de regent, johanniter en rondo."
Lees ook: Familie Pos uit Helemaal Het Einde geniet in Nederland van hun wijnsucces
Nieuwe druiven
Deze druiven zijn bij uitstek geschikt voor het Nederlandse klimaat en de bodem, want ze zijn minder vatbaar voor schimmels. Een reden waarom de heren niet voor de klassieke druivensoorten kiezen, maar voor de nieuwere. Zo hebben ze dit jaar ook 75 jonge ranken van de cal 604 staan, een kruising tussen riesling en sauvignon blanc. Een geheel nieuw ras, dat zich nog in de experimentele fase bevindt. Over drie tot vier jaar hoopt Kleinsma hiervan te kunnen oogsten.
Eerste oogst
De rondleiding door de ruim 2 hectare grote wijngaard leert verder dat het suikergehalte van de druiven nu rond de 110 gram per liter ligt. Heel acceptabel, volgens Kleinsma. "Daar kunnen we al mooie wijn van maken. De druiven die je ziet hangen kunnen nu nog even de laatste zonnestralen oppikken. Deze en volgende week worden ze geoogst. Het wordt onze eerste oogst."
Zwaar jaar
Maar zeker niet de oogst die de wijnmakers zouden willen. Door de vorst in april hebben de druiven het moeilijk gehad. Van de 10.000 wijnranken zouden ze idealiter ongeveer 8.000 liter wijn kunnen maken. Dit jaar verwachten ze zo'n 4.000 tot 5.000 liter wijn te verwerken. Ziel: "We hebben een zwaar jaar gehad, een goed eerste leerjaar voor ons. We willen uitbreiden door meer wijngaarden in Nederland op te kopen, zo spreid je de risico's."
Proces
De focus ligt nu op de oogst in Wierden. Met twintig vrijwilligers wordt de komende dagen hard gewerkt om alle druiven te plukken. De trossen gaan vervolgens naar de wijnmakerij. Hier staan de nog lege stalen vaten keurig naast elkaar. "Iedereen denkt altijd dat hier de wijn gemaakt wordt. Dat is ook zo, maar het belangrijkste 'werk' gebeurt aan de stokken in de wijngaard. Daar wordt de kwaliteit bepaald door onder meer het aantal zonuren en het moment van oogsten, hier in de wijnmakerij kunnen we het in feite alleen maar slechter maken. De druiven kneuzen we eerst, daarna gaan ze door de pers om de schilletjes en pitjes eruit te krijgen. Vervolgens gaan ze in een groot vat om te gisten."
Bottelen
Vanaf medio volgend jaar hopen ze de wijn te bottelen. Van de wijn die nu al in het vat zit, willen ze rond kerst een klein aantal flessen op de markt brengen. "We zijn vrij selectief en gaan voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Van de druiven die we hier hebben, willen we uiteindelijk een gastronomische wijn voor de horeca maken. Een wijn die je niet op een terrasje drinkt, maar bij een goed gerecht", zegt Kleinsma.
Proeverij
Na het zien van het productieproces, is het tijd voor een proeverij. Achterin de wijngaard, naast de wijnranken, genieten bezoekers in het zonnetje van een glaasje. Niet de wijn van De Wijnmakers, dat kan pas volgend jaar, maar wel van wijn van Nederlandse bodem. Erik-Wim Stals uit Nijverdal laat het zich goed smaken. "Ik ben gek op wijn, maar weet pas sinds De Wijnmakers dat hier een wijngaard is. Verrassend hoe gedreven de jongens zijn en hoeveel passie ze voor dit werk hebben, maar ook hoeveel werk het is."