Nieuws Familiebedrijf

Zakenvrouw van het jaar Aukje Kuypers wil meer vrouwen in de techniek

Afgelopen maandagavond in Amsterdam is Aukje Kuypers van technisch dienstverlener Kuijpers uit Helmond uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar. De directeur (39) van het familiebedrijf droeg de prijs mede op aan twee oud-tantes, schrijft het ED. ,,Zij hebben voor mij de weg bereid."

Peter Scholtes | Foto: Studio 38C 21 maart 2018

Aukje Kuypers

Was u verrast door uw uitverkiezing?

,,Ja, best wel. Ik had niet de focus op het winnen van zo'n prijs. Maar het is heel leuk om deze waardering te krijgen. Mijn mobiele telefoon is ontploft met berichtjes van heinde en verre. Uit de familie natuurlijk ook. Het is een waardering voor bijna honderd jaar toewijding en hard werken in het familiebedrijf. Of vader Wim trots is? Nou trots, hij vindt het fijn om dit bedrijf in de familie te hebben. Of ik zijn nuchterheid heb? Ik denk het wel. Uiteindelijk moet je een bedrijf blijven runnen."

Hoe reageerden uw kinderen? Heeft u de oudste vanmorgen naar school gebracht?

,,Nee, hij was er 's avonds bij. Met zijn bouwhelm op. We zijn in Amsterdam blijven slapen, dus hij is niet naar school gegaan. Dat mocht voor een dagje."

Lees ook: Dit is waarom zakenvrouw van het Jaar Elske Doets een noodzakelijk boek schreef

U hebt de prijs mede aan uw oud-tantes van de tweede generatie opgedragen. Waarom?

,,Ze schreven in hun tijd een protestlied. Ze waren het er niet mee eens dat ze van hun vader alleen administratieve klusjes mochten doen. Zij hebben voor mij de weg bereid. Mijn ouders hebben altijd gezegd: doe de dingen die je leuk vindt."

In uw toespraak hebt u ingezet op de voordelen in een bedrijf van diversiteit en anders denken, zoals vrouwen dat volgens u per definitie doen in een mannenwereld. Kunt u een voorbeeld geven van waar dat in de praktijk toe heeft geleid?

,,Vrouwen benoemen dingen scherper. En ze laten eerder een ander een keer aan het woord. In mijn eerste of tweede jaar als directeur heb ik voorgesteld om jongere mensen in onze organisatie te vragen hoe zij Kuijpers in de toekomst zien. Zij kijken onbevangen, zijn niet vastgeroest. Daar was behoorlijk wat weerstand tegen. We hebben het wel gedaan en het werd een fantastisch evenement."

Hoe divers is Kuijpers zelf?

,,We hebben negen nationaliteiten. We zijn heel dominant vanuit Brabant, maar in alle provincies vertegenwoordigd. Dat is ook een vorm van diversiteit. We hebben mensen met een psychologische achtergrond en uit de creatieve hoek. Ook zij kijken op een andere manier naar dezelfde werkelijkheid. En we mogen ons gelukkig prijzen met 88 dames, waarvan 10 in technische beroepen."

Dat valt tegen op een totaal van 1150 medewerkers?

,,Het is op zich een vertienvoudiging ten opzichte van vijf jaar geleden. Van 1 naar 10 inderdaad. Het is nog steeds veel te weinig. De promotie voor meiden in de techniek is de afgelopen jaren sterk geweest. Dat merk je wel. Meiden hebben meer interesse in een technisch beroep, mits het werk is in een maatschappelijke context."

U heeft aangekondigd als zakenvrouw van het jaar diversiteit in de techniek zichtbaarder te maken. Hoe gaat u dat doen?

,,Dat ik dit verhaal kan vertellen in de bouwbranche en daarbuiten maakt het al zichtbaarder. Ik heb daar niet specifiek een nieuw plan voor. Dat moet zich nog uitkristalliseren. We zullen blijven doorgaan met techniekdagen en stages voor meisjes. En misschien kom ik nog op een briljant idee in de loop van het jaar."

De promotie voor meiden in de techniek is de afgelopen jaren sterk geweest. Dat merk je wel

Aukje Kuypers