Nieuws Familiebedrijf

Zeeuws familiebedrijf bouwt fabriek in Mumbai

Zeelandia opent een fabriek voor bakkerijgrondstoffen in India. Dat schrijft de PZC. De onderneming van het moederbedrijf uit Zierikzee wordt ingericht voor de markt in dat land. De productie bestaat uit mixen voor cakes, muffins en brood, bedoeld voor bakkerijen.

MARCEL MODDE | Foto: Dirk-jan Gjeltema 26 oktober 2017

Zeelandia 3

De bouw van de fabriek in Mumbai is inmiddels in volle gang en begint naar verwachting rond de jaarwisseling met de productie. De grondstoffen worden zo veel mogelijk aangeleverd door lokale boeren, aldus communicatiemanager Anouk Harmsen van Zeelandia.

Zeelandia werkt sinds 2001 samen met importeur Fine Organics op de Indiase markt.

Lees ook: Zeelandia slijt bakkerijmachine-tak aan Everbake uit Dronten

Drie jaar geleden begonnen ze een joint venture en werd besloten tot de bouw van een fabriek voor de lokale productie.

Ambassadeur Venu Rajamony van India bracht gisteren een werkbezoek aan het hoofdkantoor in Zierikzee. Proefbakker Piet de Heer liet hem onder meer de verschillen zien in exact dezelfde producten per continent. Zo is cakevulling in Europa bij voorkeur lichtbruin van kleur, waar deze in India juist tegen het zwart aan moet zitten.

Een belangrijke voorwaarde voor de Indiase markt is ook het achterwege laten van eieren, vertelde De Heer. ,,Hindoestanen mogen vanuit hun overtuiging geen eieren eten. En wanneer er op een verjaardag één gast is die geen eieren mag, dan is het daar niet de gewoonte dat je dan voor die gast iets aparts in huis haalt. Dan eet iedereen wat hij eet." Rajamony had daar kennelijk niet zo'n moeite mee. ,,Ik wil ze allemaal proeven", gebaarde hij breedlachend naar de met banket overladen tafel.

Zeelandia heeft inmiddels vestigingen in 29 landen en blijft zich richten op wereldwijde groei, via joint ventures.