Nieuws Familiebedrijf

Zoon drukte eigen stempel op Stamhuis Groep

Stamhuis Groepis is gespecialiseerd in winkelverbouwingen en retailverbeteringen. Afgelopen december werd Henk Stamhuis (56) uitgeroepen tot ondernemer van het jaar in Utrecht.

SELINA VINK | Foto: Angeliek de Jonge 31 maart 2017

Hoe heeft u uw droom waargemaakt?

,,In 1983 ben ik in het bedrijf gaan werken. Mijn vader vond dat ik het moest overnemen. Ik stond daar niet om te springen. In 1987 werd ik dan toch directeur. Natuurlijk ging ik ervoor, maar de bouw is hard en dat beviel me steeds minder. In 1996 kwam het keerpunt. Een klant wilde zijn winkel niet traditioneel laten ombouwen, wat twee, drie maanden zou duren. Het moest sneller. Net op dat moment ging een vriend voor zichzelf beginnen in de systeembouw. Samen bleken we in staat winkels in vijf dagen te verbouwen. Dat was voor mij het punt dat ik er zin in kreeg. Zo werd het echt mijn eigen bedrijf."

Lees ook: Utrechtse zussen bouwen groene werkplekken

Welke rol speelt het personeel?

,,Sinds die koerswijziging doen we alles inhouse. Van vloeren tot elektra tot de schappen en de prijskaartjes: alles is op elkaar afgestemd. Toen ik begon, hadden we vijftien man in dienst, nu meer dan 300. Het ombouwen van een winkel kun je gerust een militaire operatie noemen. Het is heel belangrijk samen te werken en vertrouwen te hebben in elkaar. Vroeger nam ik al ons personeel zelf aan. Dat gaat nu niet meer. wIk leid nog wel de hr-afdeling. Als je wilt leren en je gaat ervoor, heb je voor mij al de helft gewonnen."

Hoe belangrijk zijn nieuwe technieken?

,,In de traditionele bouw kost het meteen geld als iets moet worden gewijzigd. Wij kunnen die wijzigingen vooraf laten zien met modellen. Retailers kunnen nog voordat de uitvoering van start gaat, virtueel door hun project lopen. Dat vind ik erg mooi en dat wordt ook zeer gewaardeerd door onze opdrachtgevers. Eigenlijk begon ik mijn loopbaan onder het mom van 'je doet wat je moet doen', maar door die systeembouw en nieuwe technieken heb ik het bedrijf echt naar mijn hand kunnen zetten. Daardoor is mijn droom uitgekomen."