Nieuws Actueel

Farmaciebedrijf Janssen naar Breda

Farmaciebedrijf Janssen neemt intrek in voormalig Esso-gebouw. Dat schrijft BN De Stem. ,,Breda ligt ideaal voor ons.''

Paul Verlinden | Foto: Joyce van Belkom/ Pix4profs 15 december 2016

Farmacie 1065

Het klinkt haast als een ode aan Breda. De redenen waarom farmaceutisch concern Janssen zijn verkooporganisatie en afdeling klinisch onderzoek van Tilburg naar Breda heeft verplaatst. Deze week werd het nieuwe kantoor op Bond Park geopend.

Breda Airport

,,Breda ligt ideaal tussen onze Nederlandse en Belgische bedrijven in. De verbindingen zijn goed, zeker als straks de snelle trein naar Antwerpen en Brussel gaat rijden. En er is met Breda Airport zelfs een vliegveld in de buurt", zegt Paul Korte, algemeen directeur van de Bredase vestiging.

,,Het is ook belangrijk voor het aantrekken van talent. Dat zit vaak in de Randstad en dan is Breda niet alleen dichterbij maar ook een aantrekkelijkere stad dan Tilburg", vult Sonja Willems aan. Zij is algemeen directeur Janssen Benelux.

Tilburg

Janssen was sinds 1988 in Tilburg gevestigd. Behalve bovengenoemde redenen om naar Breda te verhuizen, was een belangrijk argument dat het oude pand niet meer voldeed. In Bond Park (het oude Esso-gebouw aan de zuidelijke rondweg) gaan de mensen in een open kantoortuin werken in plaats van in kleine kantoortjes.

In het nieuwe kantoor werken circa tweehonderd mensen, van wie de meesten in de verkooporganisatie.

,,Het gaat niet alleen om verkoop. Onze mensen hebben vaak een medische achtergrond, dus ze werken ook samen met artsen voor een betere begeleiding van patiënten, ze maken afspraken met zorgverzekeraars en er is veel werk op het gebied van regelgeving", aldus Willems.

Onderzoek

Daarnaast is de afdeling klinisch onderzoek naar Breda gekomen. Hier worden nieuwe medicijnen getest tot ze worden goedgekeurd door de registratie-autoriteiten en op de markt komen.

Wat dat laatste betreft, constateren Willems en Korte dat het in Nederland een stuk trager is geworden voor patiënten om over goedgekeurde medicijnen de beschikking te krijgen. Nadat enkele jaren geleden een discussie ontstond over de kosten van medicijnen, heeft de overheid extra barrières ingebouwd voordat een deel van de medicijnen vergoed worden.

,,Dat is helemaal niet nodig. Wij zijn heel goed in staat om samen met verzekeraars en artsen tot een oplossing te komen. Als artsen vinden dat een patiënt gebaat is bij een nieuw middel dan heeft de patiënt daar recht op. Maar dan moet het wel ook worden vergoed. Het duurt nu te lang voordat dat geregeld is'', aldus Korte.

Betaalbaar

De wetenschap maakt grote stappen, straks is het mogelijk om patiënten op maat te behandelen met een geneesmiddel, zeggen Korte en Willems. Nu wordt bij veel ziekten een protocol gevolgd waarbij eerst verschillende medicijnen worden toegediend voordat er een aan slaat. Op basis van goede diagnostiek en gesprekken met patiënten kan blijken dat het beter is om direct voor een medicijn te kiezen dat normaal pas als derde of vierde aan de beurt zou zijn.

,,Dat is fijn voor de patiënt maar het helpt ook om de zorg duurzaam en betaalbaar te maken", zegt Korte.

Startups

In Breda komt Janssen in een stad terecht waar meer grote internationale farma-bedrijven gevestigd zijn, zoals Amgen en Abbott en binnenkort ook Galderma.

,,Wie weet ontstaan er bepaalde vormen van samenwerking, ook met andere technologische bedrijven, zodat er een nieuwe eco-systeem ontstaat waar dan ook weer startups bij aan kunnen sluiten", aldus Willems.

Tak Johnson & Johnson

Janssen is de farmaceutische tak van Johnson & Johnson, een multinational op het gebied van gezondheidszorgproducten met 128.000 medewerkers in zestig landen.

Janssen maakt medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan tachtig geneesmiddelen op zijn naam staan, onder andere voor infectieziekten, kanker, psoriasis, schizofrenie, diabetes en dementie. Het bestaat sinds 1953, toen in België Janssen Pharmaceutica werd opgericht door dr. Paul Janssen. In 1961 werd Janssen onderdeel van Johnson & Johnson.

In 2010 werden alle farmaceutische activiteiten van Johnson & Johnson onder de vlag van Janssen gebracht. Janssen telt nu wereldwijd 40.000 medewerkers.

In Breda zitten nu de Nederlandse verkooporganisatie en de afdeling klinisch onderzoek. Janssen heeft ook bedrijven in Leiden. Een andere divisie van Johnson & Johnson is gevestigd in Amersfoort.