Nieuws Actueel

Feesten én lunchen in het Boompjes-paviljoen

Geen Rotterdammer die deze plek niet kent. Het Boompjes-paviljoen, in een glazen gebouw aan de Maas, was jaren dicht. Nu gaat het weer open als Boompjes Rotterdam: eerst als een plaats voor evenementen, binnenkort als lunchcafé, zo schrijft het AD.

Anton Slotboom | Foto: Frank de Roo 27 mei 2016

Boompjesrotterdam1065

Ooit werd het gebouwd om de kade meer allure te geven, maar nadat brasserie Blits de deuren sloot was er van allure al snel weinig meer over. Het prachtige pand leek vergeten en zakte steeds verder weg in het geheugen van de Rotterdammers.

Maar de stad bruist en het was een kwestie van tijd voor ook dit pand weer een nieuwe bestemming kreeg. "Rotterdam staat in de picture bij toeristen. Er is een enorme stroom van publiek aan de Maas ontstaan. Ze flaneren, lopen, sporten, luieren. In het weekeinde was het er altijd al druk, maar nu is het dat doordeweeks ook,'' zegt horeca-ondernemer Ron Sterk, bekend van zaken als Holy Smoke, Hostel King Kong en NRC Café.

Oude glorieSterk ziet de stad met eigen ogen veranderen. Het inspireerde hem om een uitdaging aan te gaan die veel anderen de laatste jaren niet aandurfden: het overnemen van het in 1989 gebouwde paviljoen op de Maasboulevard. Sterk deed er de afgelopen tijd alles aan om het pand in oude glorie te herstellen. Er kwam een grondige verbouwing, een nieuwe lichtinstallatie en een nieuwe bar.

Bij de verbouwing was de internationaal gelauwerde architect Francine Houben van Mecano0, die het paviljoen trouwens heeft ontworpen, ook weer betrokken. "Zij is tegenwoordig een grootheid! Die bel je echt niet zomaar op. Maar ik kreeg haar nummer via via, en heb uren met haar zitten praten. Ze kwam met een plan dat mijn idee nog oversteeg. Dat ontwerp was zo sterk. Die gang van zaken was heel erg Rotterdams. Je gaat bij elkaar zitten en maakt een plan, zo simpel is het soms. Gewoon de schouders eronder om iets moois te maken.''

ResultaatHet resultaat, met de naam Boompjes Rotterdam, stemt hem intens gelukkig. "Weet je wat deze locatie verdient? Een plek waar publiek kan komen. Zodat veel mensen er van kunnen genieten.''

De nieuwe plek van Sterk is nu alleen open als evenementenlocatie voor seminars, feesten, huwelijken en partijen, maar daar komt verandering in. Het is alweer tijd voor de volgende stap en die begint zodra de vergunningen binnen zijn.

"De entreekant van het paviljoen gaat naar beneden, naar de kade waar al die mensen lopen en fietsen. Daar gaan we er een zaak bijbouwen die dagelijks open is en waarop een mooi dakterras is. Een plek waar je straks de hele dag door terecht kunt. Voor alle Rotterdammers, en alle toeristen.''