Nieuws Actueel

Feestje? Huur het varken van Wessel

Wessel Bottenberg steekt met een grote glimlach zijn hoofd door een gat naar buiten, schrijft Tubantia. Hij heeft duidelijk nog steeds lol met zijn nieuwste aankoop: een opblaasbaar varken dat dienst gaat doen als feesttent. Het roze gevaarte van 20 meter lang en 10 meter breed is goed voor zeker honderd gasten. Via de rij gaten aan de zijkant, bedoeld als de tepels van dit reuzenvarken, kunnen feestgangers even naar buiten of binnen gluren. "Als je er een bar en een podium bij inzet, is honderd een mooi aantal", knikt Wessel Bottenberg.

Yildiz Huinink 25 juli 2016

Feesdwesselbottenberg

Hij is pas 24 jaar, maar de Eibergenaar runt al zes jaar zijn eigen bedrijfje FEESD. Met vallen en opstaan heeft hij het vak van ondernemer geleerd, zegt hij zelf. "Ik heb in de praktijk ondervonden hoe de dingen werken. Soms stoot je keihard je hoofd, maar dat overkomt je dan geen tweede keer." Een glimlach.

Achttien

Als 18-jarige begint Wessel - hij doet dan nog de opleiding marketing en communicatie aan het Graafschapcollege in Doetinchem - met dj-werkzaamheden. "Ik had nog niet eens mijn rijbewijs", grinnikt hij. "Maar dat duurde niet lang, want m'n ouders waren al vrij snel klaar met dat chauffeuren."

Hij draait op allerlei feestjes en heeft zijn eigen drive-inshow. Het verschijnsel 'silent disco' komt op: parties waarbij de muziek niet uit de boxen komt, maar alleen via draadloze hoofdtelefoons. Wie wil kletsen, zet 'm af. Wie wil dansen, doet dat met z'n koptelefoon op. Op festivals is vooral de tweekanaalsversie populair. Hierbij kunnen de bezoekers met een knop op de hoofdtelefoon kiezen tussen twee dj's.

Investeren

Bottenberg besluit te investeren in de draadloze headsets en verhuurt ze tot de dag van vandaag elk weekend. "Soms verhuur ik er honderd, soms honderden per weekend. De echte hype is een beetje verdwenen, maar het wordt juist veel op kleinere feestjes gedaan."

Ondertussen zoekt Bottenberg naar een goede investering voor zijn bedrijf. Hij denkt aan partytenten, maar wil iets bijzonders. "Ik kwam er al snel achter dat het voor mij niet lonend was om gewone witte tenten aan te schaffen. Het is namelijk een behoorlijke investering en je vangt misschien 50 of 100 euro voor de verhuur. Dat schiet niet op."

Kerk kopen

Het wordt uiteindelijk wel een feesttent, maar niet zomaar één. Wessel stuit op een tent in de vorm van een (kleine) grijze kerk en besluit dat ontwerp te laten kopiëren in het groot. "Mijn vader en ik kwamen terecht bij een Fransman die het voor ons kon maken", vertelt Wessel. "Het lijkt misschien simpel, maar zo'n constructie bedenken is behoorlijk ingewikkeld. De tent moet natuurlijk niet te zwaar bovenin zijn. Daar moet je rekening mee houden. Mocht de stroom uitvallen en de luchttoevoer stoppen, dan moet 'ie langzaam inzakken. Veiligheid staat voorop."

De aankoop van deze grijze kerk in 2011 is een grote stap voor de jonge ondernemer. Alles wat hij met hard werken heeft verdiend, gaat in de aanschaf. "Ik woonde thuis, had geen grote financiële lasten. Dat scheelt natuurlijk. Maar toch, het was best een risico, want niemand kon me zeggen of het aan zou slaan."

Grijze tent

Dat doet het wel. De grijze tent met een omvang van 18 bij 8 meter en een 12 meter hoge toren, belandt als eyecatcher op het megadancefeest Mysteryland in de Haarlemmermeer en het meerdaagse festival Solar Weekend aan de Maasplassen.

Inmiddels is Wessel vijf jaar en vijf tenten verder. Hij heeft twee grijze kerken, twee roze kerken, een nachttent (zwart van binnen) en dus nu het varken. "We wilden graag een dier. Na veel brainstormen werd het dit exemplaar. Eigenlijk jammer dat ik het varken nu pas heb", vindt hij. "Alle festivals zijn al volgeboekt, dus voor dit seizoen zal 'ie nog niet zo vaak verhuurd worden. Maar eind augustus staat het varken bijvoorbeeld bij Ikea in Amsterdam."

Roze kerken

De roze kerken doen het erg goed, knikt hij. "Die stond ook op Milkshake in Amsterdam, waar veel gays en transseksuelen komen. Het leuke is het mooie roze licht binnen in de tent. Dat geeft een hele bijzondere sfeer."

Nachttent

Voor het varken is juist weer voor een zwarte binnenkant gekozen. "De nachttent heeft dat ook. Omdat het zo donker is binnen, kun je prachtige dingen doen met verlichting. Ik hoor ook altijd van technici dat het geluid top is."

In de 'feestmaanden' verhuurt Wessel tussen de twee en vier tenten per weekend. Dat is veelal aan festivals, maar ook steeds vaker aan particulieren voor bijvoorbeeld een bruiloft. "Laatst stond de roze kerk op een sweet sixteen party van een groepje meiden."

Tussentijds slaat Bottenberg de tenten, tussen de 700 en 1.000 kilo zwaar, op bij een boer in Beltrum. Bij Sportwijzer in Eibergen kan Wessel ze opzetten om te laten drogen.

Eenmanszaak

De zaken gaan goed, hij kan er intussen van leven, knikt de ondernemer. Maar het is en blijft een eenmanszaak en werken doet Wessel nog steeds vanuit zijn ouderlijk huis aan de Ramsbeekweg. Zijn vader springt bij en hij heeft een stagiair.

"Ik heb niet de ambitie om heel groot te worden. Juist niet. Nu kan ik op een zonnige dag besluiten om lekker niet te gaan werken. Zorgen om personeel heb ik niet. In de maanden januari tot en met maart ga ik backpacken ergens ver weg. Het is helemaal goed zo."