Nieuws Actueel
'Filialisering' winkelstraten komt tot stilstand

De 'filialisering' van de Nederlandse winkelstraten - met, op het oog, overal dezelfde ketens - is tot stilstand gekomen en neemt inmiddels zelfs voorzichtig af, meldt De Volkskrant. Filiaalbedrijven voeren in de duurste winkelstraten nog de boventoon, maar daaromheen openen steeds meer zelfstandige ondernemers een winkel.
Dit blijkt uit cijfers van winkelonderzoeksbureau Locatus. Tot 2012 nam het aantal filiaalbedrijven in de detailhandel, horeca en dienstverlening van jaar tot jaar toe. "Maar sindsdien zien we de trend omdraaien", zegt onderzoeks-directeur Gertjan Slob. In 2012 was 26 procent van de 200 duizend winkelpanden in gebruik bij een filiaalbedrijf (winkels, horeca en dienstverlening). Eind 2015 was het percentage winkelpanden met een filiaalbedrijf iets gekrompen tot 25,4 procent, ondanks de groei van ketens als Action, Dio en Trekpleister. Het recente faillissement van V&D en ketens als Dolcis en Manfield is nog niet meegeteld.
Het aantal ketenwinkels neemt vooral af in de 'mindere' straten en in kleine steden, zegt Slob van Locatus. "In de topstraten gaat de filialisering onverminderd door. Daar is zelfs sprake van internationalisering, door de komst van buitenlandse winkelketens. Maar op B- en C-locaties zie je een vernieuwing van het winkelaanbod. Door de leegstand is het voor ondernemers ook makkelijker om een winkelruimte te vinden. Al dalen de huren nog niet bijzonder."
De nieuwkomers onderscheiden zich dikwijls van eerdere generaties winkeliers, aldus Marcel Evers, woordvoerder van brancheorganisatie InRetail. "Familiebedrijven waren in Nederland gebruikelijk, maar de nieuwe winkeliers hebben vaak geen retail-achtergrond. Ze pakken het dan ook dikwijls heel anders aan. Ze vermengen bijvoorbeeld winkel en horeca. Een winkel mag ook tijdelijk zijn. Of ze hebben in de onlinewereld geleerd hoe ze klanten moeten trekken. Voor de financiering vinden ze nieuwe vormen, zoals crowdfunding. Daarvoor blijkt het winkelbedrijf heel geschikt."