Nieuws Actueel

Filmhuis Breda kent meteen vliegende start

Of er nog een kaartje is voor de allereerste filmavond van Filmhuis Breda? "Ehm, sorry, nee", zegt initiatiefnemer Chiel Rottier. Jasper Bruijns en Mylaine Roelofs van het Filmhuis knikken instemmend: "Uitverkocht. Zowel film als maaltijd." BN/DeStem sprak met de initiatiefnemers.

Edine Wijnands | Foto: Ramon Mangold 26 februari 2016

Filmhuis Breda

Zaterdag opent het Filmhuis Breda. Om voorlopig eens per maand in 'pop-up'-vorm op wisselende locaties plaats te vinden. Er is namelijk nog geen eigen gebouw.

Daar hadden de initiatiefnemers op kunnen wachten. Maar dat wilden ze niet. Ze stonden te trappelen om te beginnen. En bovendien: heel erg is het niet om langzaam te beginnen, vinden zij. Zo kan de naamsbekendheid groeien en het publiek worden opgebouwd. De rest volgt later.

FilmtheatersHet idee is eenvoudig. Rottier: "Een Filmhuis zoals in Utrecht bijvoorbeeld het Louis Hartlooper Complex, Springhaver of 't Hoogt." Stuk voor stuk filmtheaters die, net als de Verkadefabriek in 's Hertogenbosch, een volwaardige horecavoorziening hebben naast filmzaaltjes. "Bovendien zijn het theaters die ook contact zoeken met andere kunstvormen. Die openstaan voor exposities, debatten en ga zo maar door", zegt Rottier. Zoiets moet Filmhuis Breda ook worden.

Natuurlijk, de drie weten dat in Breda al een Chasssé Cinema is, een Pathé Bioscoop en de megabios Kinepolis plannen heeft om zich op Breepark te vestigen. Veel bioscoopstoelen. "Maar zij draaien een ander segment films."

KwaliteitsfilmsHet Filmhuis richt zich op (kwaliteits)films die nu veelal nergens in Breda worden vertoond. Het wat artistiekere genre, studentenfilms, documentaires, films die eigenlijk vooral vaak op filmfestivals zijn te zien, maar minder vaak door bioscopen worden geprogrammeerd. Tijdens de Filmhuisavond worden de films toegelicht. Is er bovendien een korte film als voorprogramma. En is er ruimte voor een onderling gesprek over het thema van beide films. Het horecadeel staat op zichzelf en is ook toegankelijk voor mensen die de film niet bezoeken.

Roelofs: "Het is een concept dat, zo weten we uit andere steden, vooral ook een jonger publiek aantrekt." En waar in Breda zeker behoefte aan is. Roelofs: "Niet alleen blijkt dat uit een benchmark onderzoek dat we hebben laten doen, ook uit een onderzoek van de NHTV." De snelheid waarmee kaarten voor de eerste Filmhuisavond over de toonbank gingen, lijkt de behoefte te bevestigen. Bruijns: "We waren zelf ook verbaasd hoe snel we waren uitverkocht."

Zaterdag staat een maaltijd op het programma van de hand van Walter Pouwe (voormalig sous-chef van restaurant Prei uit Teteringen). Als korte film draait 'Onno de onwetende'. De afstudeerfilm van Viktor van der Valk die een wildcard kreeg voor het Nederlands Filmfestival. De hoofdfilm is het Zuid-Afrikaanse 'Necktie Youth' van regisseur Sibs Shangwe-la Mer. Bovendien wordt videokunst getoond van de Bredanaar Joost Huvenaars. Alledrie met als thema de jeugd die een weg zoekt in de maatschappij. De avond vindt plaats in de StadsGalerij (Oude Vest). Daar is ook de tweede avond, op 19 maart