Nieuws Actueel

Zo financier jij je groeiambities

Naast de klassieke financiering bij de bank heb je steeds meer mogelijkheden om snel aan groeigeld te komen. Presentatrice, financieel journalist en beurscommentator bij RTL Z Janneke Willemse sprak hierover op de Week van de Ondernemer met Arnaud Satter van Knab, Marcel Doornbos van BEEQUIP, en Doreth Middeldorp van Svea Finans, die niet alleen alle drie een andere manier van financieren faciliteren, maar ook samenwerken.

Redactie De Ondernemer / MVO 19 november 2018

Financieren 4

Crowdfunding is misschien wel de bekendste manier als het gaat over niet-bankleningen. Maar er zijn nog genoeg onduidelijkheden over vertelt Arnaud Satter van Knab.. “Men vergist zich nog weleens als het hierover gaat. We helpen niet alleen starters en mensen in de horeca. We bedienen alle sectoren, alle ondernemingen met een groeibehoefte met een minimum kredietbehoefte van 50.000 euro. Daarbij investeert onze moeder AEGON standaard 10 procent mee.”

Waar Satter op beoordeelt als hij een aanvraag binnenkrijgt? “De onderbouwing van een prognose. Onderbouw met portefeuilles, een intentieverklaring en actuele cijfers. Feitelijk zou je het zelf kunnen doen, maar een adviseur is wel aan te raden. Ondernemers die gebruik maken van een intermediair, leveren een aanvraag die van betere kwaliteit is, waardoor we het proces sneller in gang kunnen zetten. Voorbereiding is belangrijk. Succes zonder voorbereiding is geluk.”

Lees ook: Zo haal jij cash geld uit de waarde van apparaten en machines

Factoring

SVEA Finans helpt ondernemers door hun facturen versneld uit te betalen én je werk uit handen te nemen. De factormaatschappij koopt je facturen op en zorgt dat tot 98 procent van je factuur binnen 24 uur uitbetaald wordt.

We kopen zakelijke facturen en betalen deze dezelfde dag nog aan de ondernemer uit", vertelt Middeldorp. “Vaak zit geld vast in facturen of voorraad. Als je een financiering voor een lening hebt en je wilt groeien, kun je je facturen inzetten. Door factoring heb je jouw geld eerder tot je beschikking. Daarvoor kun je bij ons terecht.

Factoring bij Svea bestaat uit drie elementen. Naast de snelle betaling nemen wij ook het kredietrisico én het debiteurenbeheer over van onze klanten. Maar we zijn geen incassobureau. Dat denken mensen nog weleens. De goede klantrelatie staat bij ons voorop."

Wil je klant worden? Middeldorp vertelt waar ze op let: “Wat is de factuurwaarde en om wat voor product of dienst gaat het? Wordt het geleverd? Is er sprake van deelfacturen, dan is dat voor ons een risico. Gaat er iets mis. We kijken naar de klanten van de klant, kijken naar de betalingshistorie. Komt iemand zijn afspraken na? Bij groen licht kunnen we snel schakelen.”

Lees ook: Svea Finans: factoring voor MKB en ZZP

Leasen

Bij BEEQUIP kun je terecht voor het leasen van het materieel in de bouw, infra en logistieke sector. “Vanaf 25.000 euro”, zegt Doornbos. Een groot misverstand? “Dat het lang duurt om te leasen, maar we kunnen binnen 24 uur een offerte voor je uit de grond stampen voor kranen, bussen, vrachtwagens, steigermateriaal, you name it.”

In het bedrijf werken mensen met equipmentexpertise, die weten wat de waarde van de (tweedehands) objecten is. “Dat is anders dan bij banken, waar ze alleen naar het verleden, de bedrijfscijfers kijken in plaats van naar de toekomst en waar het materieel voor gebruikt gaat worden. We noemen onszelf businessbestuivers. We maken groei mogelijk voor het MKB."