Nieuws Fintech

Financieringsplatform voor mkb Credion haalt voor online-activiteiten 8 miljoen op

Financieringsplatform Credion en haar fintech-dochter Fundion hebben bij bestaande aandeelhouders en de nieuwe investeerder, Finch Capital, 8 miljoen euro groeigeld opgehaald. Doel is om het midden- en kleinbedrijf online beter te gaan bedienen bij oplossen van hun financieringsvraagstukken. Verder trekt Credion Europa in.

Eduard Voorn 23 november 2022

Carlo van der Weg DSC03253

Carlo van der Weg, ceo van Credion, versterkt online en gaat Europa in. Foto: Credion.

Voor haast iedere ondernemer is het een hele klus om aan bedrijfsfinanciering te komen. Het probleem is niet het ‘tekort aan geld’, ook al loopt de rente nu langzaam op. Er zijn nationaal en internationaal voldoende financiers, maar elk wel met een waslijst aan eisen, vragen en wensen. Een mkb’er is goed in zijn of haar werk, maar heeft onvoldoende tot geen kennis van financieringsvraagstukken, en al helemaal geen tijd om naar financiering te zoeken.

Uitdaging zit in de 'juiste financiering'

Carlo van der Weg, ceo van Credion, ziet het ook. Zijn bedrijf, met honderd adviseurs in dienst, heeft contacten met 130 geldverstrekkers voor het regelen van bedrijfs- & vastgoedfinancieringen. ,,Ik snap dat ondernemers het lastig vinden om dan de juiste financiering aan te trekken. Het gaat dan ook nog eens vaak om gestapelde financieringen”, vertelt hij.

,,Er zijn veel gefrustreerde ondernemers die het heel lastig vinden. De uitdaging is om deze te helpen aan de juiste financiering. Waar ik blij van word? Een werknemer die recent het horecabedrijf van zijn baas overnam en de bank van de verkopende partij wilde niet meedoen. Ik ben dan tevreden als het lukt via een leaseconstructie, een achtergestelde lening, de brouwer die meedoet en een toffe crowdfundactie. Met dat laatste kun je mooie publiciteit generen. Het werd een succes, want binnen een jaar was de crowdfunding al terugbetaald. Het is fijn om de ambitie van deze horecaondernemer waar te maken.”

Lees ook: 'Creëer een herstelfonds voor mkb-ondernemers'

Het groeigeld richting Credion en Fundion, servicebedrijf voor nieuwe mkb-leningen, komt van bestaande aandeelhouders, aangevuld met Finch Capital als nieuwe investeerder. ,,Onze online positie gaan we versterken. Veel, vooral jonge ondernemers beginnen hun zoektocht naar financiering op het wereldwijde web”, aldus Van der Weg. ,,Het Credion-platform wordt met dat geld verder uitgebouwd, zodat de zoektocht naar financiering makkelijk wordt en sneller verloopt. De onafhankelijk adviseurs van ons kunnen dan het traject offline afmaken door de vaak complexe contracten af te wikkelen. Ons verdienmodel is dat de ondernemer ons betaalt. Er komt geen geld van de geldverstrekkers. Uiteindelijk komen we met de best passende oplossing, tegen passende voorwaarden.”

Credion zoekt het mkb buiten Nederland op

Het succes van Credion, met hoofdkantoor in Heerenveen, is internationale financiers niet ontgaan. Een deel van de 8 miljoen euro wordt door Van der Weg besteed aan het bouwen van een organisatie in België, Duitsland en Frankrijk: ,,Geldverstrekkers zien hoe het hier verloopt en willen dat ook internationaal mogelijk gaan maken. We zijn al in België begonnen. Belangrijk daarbij is dat we andere landen het Nederlandse model niet opdringen. Via het Credion-platform kunnen we juist de culturele verschillen per land - en hoe die te overbruggen - mooi in kaart brengen. De software achter dit platform maakt dat mkb-systemen en structuren van verschillende landen makkelijker worden verenigd en toepasbaar gemaakt.”

NLInvesteert ziet mkb-financiering komen van juist niet banken

Dirkjan Takke ziet donkere economische wolken boven het Nederlandse ondernemerslandschap hangen. De directeur van NLInvesteert, een ander financieringsplatform voor het mkb dat inmiddels een kleine 650 miljoen euro aan financiering heeft geregeld, denkt dat als gevolg daarvan leningen juist niet bij banken worden afgesloten. ,,Als ondernemers bij de bank geen geld meer kunnen krijgen, zullen ze proberen buiten de bank alsnog een kredietverstrekker te vinden. Alleen bedrijven die nadrukkelijk economische tegenwind incalculeren en zich aanpassen, hebben nog kans op financiering", legt Takke uit. Hij verwacht dat zijn financieringsplatform te midden van alle economische tegenwind net als Credion verder kan groeien. ,,Banken trekken zich in deze lastige tijden nog verder terug.”

"Bancair geld is nog steeds het goedkoopste geld"

Dirkjan Takke, directeur van NLInvesteert

Dat laatste hoeft volgens Takke niet te betekenen dat ondernemers helemaal niet meer op geld van de banken hoeven te rekenen: ,,Door het toevoegen van risicodragend kapitaal proberen wij banken te bewegen toch mee te doen. Dat is belangrijk omdat bancair geld ondanks de oplopende rente, nog steeds het goedkoopste geld is.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws