Nieuws Actueel

Fintechbedrijf Adyen groeit stevig door, fors meer transacties

Fintechbedrijf Adyen heeft de stijgende lijn in de eerste zes maanden van het jaar weten vast te houden. Het betalingsbedrijf dat voor verschillende grote bedrijven de betalingen afwikkelt, waaronder Spotify, Hunkemöller, Microsoft en Rituals, zag de omzet in de meetperiode met 37 procent stijgen op jaarbasis. De winst steeg met 38 procent.

Van onze redactie 18 augustus 2022

Adyen pin betaling kassa winkel

Waar de betalingsverwerker vooral bij onlinebetalingen sterk is, groeit Adyen ook sterk bij de verwerking van pinbetalingen in fysieke winkels. Het verwerkte bedrag daarvan verdubbelde bijna en is ongeveer een zevende van de circa 346 miljard euro die aan betalingen werd verwerkt. Dat komt omdat steeds meer bedrijven investeren in één betalingsproces voor zowel online als in winkels.

Adyen investeert hier veel in en ziet ook de nodige kansen bij het midden- en kleinbedrijf. Zo investeerde het Amsterdamse bedrijf in de ontwikkeling van eigen betalingsterminals en maakte het de Apple-functie Tap to Pay, waarbij een iPhone als betalingsterminal kan dienen, snel beschikbaar.

Lees ook: Adyen: 'Slechts 34 procent van retailers vindt fysieke winkels belangrijk'

Het totaal verwerkte bedrag lag 60 procent hoger. Veel groei was er bijvoorbeeld in de reissector, nu veel coronabeperkingen wereldwijd zijn opgeheven. De meeste groei kwam bij Adyen zoals altijd van bestaande klanten. Die zijn ook erg trouw aan het betalingsbedrijf. Adyen zette een omzet van 608,5 miljoen euro in de boeken. De nettowinst kwam uit op 282,1 miljoen euro.

Onderuit op beurs

Adyen ging donderdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. Beleggers waren duidelijk niet tevreden over de resultaten van het betaalbedrijf. Adyen zag de omzet in de eerste jaarhelft flink stijgen, maar beleggers hadden op meer gehoopt.

Het aandeel kelderde 14 procent en was daarmee de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws