Nieuws Actueel
Flinke daling in aantal boekencontroles bij MKB'ers
Er is een flinke daling in het aantal boekencontroles dat de Belastingdienst uitvoerde bij MKB’ers. Waar er in 2013 nog 39.000 controles waren, is dat aantal inmiddels afgezakt naar nog geen 20.000. Het aantal aangiftes door MKB’ers is sinds 2000 wel gestegen: van 350.000 tot 735.000.

In gesprek met BNR heeft hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars van de Erasmus Universiteit het over een zorgelijke ontwikkeling. Er is een personeelstekort bij de Belastingdienst, maar dat is volgens Kavelaars geen verklaring voor deze ontwikkeling. Hij is van mening dat een controleur zichzelf zeer snel terugverdient dus dat mag het probleem niet zijn. De Nederlandse schatkist loopt met een extra controleur evengoed gewoon vol. Er moet meer capaciteit komen, zegt hij. ,,Bovendien is dit ook niet goed voor de belastingmoraal. Mensen weten dat ze lang niet altijd worden gecontroleerd en daarmee daag je ze uit om er gebruik van te maken.”
Lees ook: Faillissement Intertoys is 'te dom voor woorden' volgens retailexpert Moers
Uitstroom van kennis
Een woordvoerder van vakbond FNV hierover: ,,Leid mensen op bij de huidige reorganisatie die momenteel gaande in bij de Belastingdienst. Voorkom ook dat kennis de organisatie uitstroomt en focus op een nieuwe wetgeving die daadwerkelijk kan worden uitgevoerd.”
Oneerlijk
MKB-Nederland liet eerder al weten dat er een oneerlijke situatie ontstaat doordat de één wel wordt gecontroleerd en de ander nooit. Volgens MKB-Nederland moet de belastingdienst zijn werk kunnen doen. ,,Natuurlijk hoeven daarbij niet alle aangiftes gecontroleerd te worden", zegt Edwin van Scherrenburg namens MKB-Nederland. ,,De Belastingdienst moet een inschatting maken van de risico’s en daar naar handhaven. Als dat niet gaat met het huidige personeel en de huidige technologie, dan is extra capaciteit nodig.’
BNR meldt tevens dat de Belastingdienst erkent dat het aantal controles is teruggelopen, maar dat dit niets zegt over effectiviteit van het toezicht. 'De Belastingdienst zet meer in op maatregelen vooraf. Deze hebben een groter effect dan achteraf.' Denk hierbij aan betere voorlichting over de belastingaangifte en de verdere ontwikkeling van de risicoselectie.