Nieuws Actueel

FNV: behoud Wet DBA en pak misbruik zzp harder aan

De FNV wil dat staatssecretaris Eric Wiebes met de wet DBA in de hand strenger moet optreden tegen misstanden in met name de bouw, thuiszorg en bij pakketbezorgers. Verder wil de FNV een verbod op payrolling. Dat zegt Mariëlle Patijn, coördinator Arbeidsvoorwaarden van de FNV, woensdag in een hoorzitting van de Tweede Kamer over de wet DBA.

Van onze redactie 30 november 2016

Wiebes 8

"Wij zijn benieuwd wat er dan bijvoorbeeld gaat gebeuren met de grote bouwwerkgever Dura Vermeer, die via de pers liet weten: 'Van de zzp'ers die we inhuren, zou 50 procent hier niet meer kunnen werken volgens de nieuwe regels. Maar nu kunnen we toch weer nieuwe overeenkomsten met ze sluiten, zolang die aflopen voor 1 januari 2018'", aldus Patijn.

De FNV wil dat de wet DBA wordt doorgezet omdat die het volgens de vakbond mogelijk maakt om bij misbruik opdrachtgevers aan te pakken. Tegelijkertijd wil FNV een zorgvuldige uitvoering, waarbij zelfstandigen met bonafide opdrachtgevers niet de dupe worden.

De wet DBA zou geen aanleiding moeten zijn om het hele arbeidsrecht op z’n kop te zetten. Patijn: "Ongeveer 400.000 zelfstandigen hadden een VAR. Een deel van deze mensen heeft nu problemen die om een oplossing vragen. Niemand weet om hoeveel mensen dat precies gaat. Het is dan niet logisch in te grijpen in het arbeidsrecht en daarmee in de belangen van 7 miljoen mensen met een arbeidscontract."

Gerelateerde artikelenWiebes schort handhaving wet DBA opZzp'er verliest massaal opdrachten door wet DBAWaarom de wet DBA niet werktFNV steunt wet DBA: 'Tijd dat de balans wordt hersteld'