Nieuws Actueel

FNV: kleine honderd Uber-chauffeurs in optocht naar hoofdkantoor

Boze Uber-chauffeurs rijden in een colonne over de A10 naar het Nederlandse hoofdkantoor van de Amerikaanse taxi-app in Amsterdam. De chauffeurs eisen een hoger salaris omdat zij naar eigen zeggen worden onderbetaald. Volgens FNV-bestuurder Amrit Sewgobind rijden er "een kleine honderd chauffeurs" mee.

ANP 7 februari 2023

ANP070223113 1

De optocht vertrok vanaf de NDSM-werf in het noorden van Amsterdam. "Op dat moment deden zo’n zestig tot zeventig chauffeurs mee, maar onderweg hebben verschillende chauffeurs zich bijgevoegd", zegt Sewgobind. Hij gaat er bovendien van uit dat zich nog meer Uber-chauffeurs zullen aansluiten bij het hoofdkantoor van de taxidienst.

Bij het hoofdkantoor zullen verschillende chauffeurs de aanwezigen toespreken. Ook wordt een liveverbinding gelegd met een gelijktijdige actie in Engeland. Deze beoogt hetzelfde doel als in Nederland, namelijk betere arbeidsvoorwaarden. Maar FNV stelt dat de directie van Uber niet met de chauffeurs in gesprek wil.

Rechtszaak

De FNV voert al een tijd actie tegen Uber. Het bedrijf zou de chauffeurs niet behandelen als zelfstandig ondernemers, maar ook niet in dienst willen nemen om een cao-loon te betalen. Eerder won de vakbond al een rechtszaak waarin werd geoordeeld dat de chauffeurs wel degelijk in dienst zijn van Uber. Ook in andere rechtszaken, zowel nationaal als internationaal, luidde het oordeel van de rechter als zodanig.

"Alles wijst erop dat Uber uiteindelijk het onderspit gaat delven en de chauffeurs moet geven waar ze volgens de wet en cao recht op hebben. Ze krijgen dan een eerlijk loon en zekerheid van doorbetaling bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en vrije dagen", aldus Sewgobind.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws