Nieuws Actueel

FNV: ontslagen bij Philips ‘dramatisch’, vraag of ze gaan helpen

De nieuwe ontslagronde bij Philips is bij vakbond FNV "keihard" aangekomen, laat FNV-bestuurder Hans Wijers weten. "Het gaat om zulke grote aantallen, het is dramatisch. En het is nog maar de vraag of de ontslagen gaan helpen."

ANP 30 januari 2023

ANP300123090 1

Philips kondigde maandag aan dit jaar wereldwijd 3000 banen te schrappen, waarvan 1100 in Nederland. De twee jaar erna verdwijnt wereldwijd nog eens hetzelfde aantal banen. Daarmee grijpt topman Roy Jakobs opnieuw hard in. Kort na zijn aantreden bij Philips in oktober vorig jaar kondigde hij al 4000 ontslagen aan. In totaal heeft Philips wereldwijd zo'n 77.000 werknemers, waarvan ongeveer 11.000 in Nederland.

Volgens Wijers is Philips altijd sterk geweest in ontwikkeling. En dat is nu juist de tak waarin gesneden gaat worden. "Nu gaan 1100 mensen weg, maar waar stopt het? Wat is de garantie dat een nieuwe ontslagronde in 2024 uitblijft?", vraagt Wijers zich af. Hij hoopt dat het stopt, ook al blijkt volgens hem uit de cijfers dat het vorig jaar niet goed ging met het techbedrijf uit Eindhoven.

Ontwikkeling

Door de reorganisatie wordt een deel van de mensen dat zich met ontwikkeling van nieuwe producten en functies bezighoudt elders ondergebracht. Nu zit vrijwel alle onderzoek en ontwikkeling nog centraal rond Eindhoven, maar met name de doorontwikkeling van nieuwe producten gaat elders plaatsvinden. Bovendien moet er meer specifiek worden ontwikkeld voor de bestaande producten.

"Voortgaan op deze manier had weinig zin, met het oog op de organisatiestructuur. Die is namelijk veel te ingewikkeld en moet simpeler. Het lijkt erop dat de nieuwe topman daar naar heeft geluisterd", stelt Wijers. Maar of het ontslaan van 1100 medewerkers in Nederland daarvoor de juiste wijze is? "Dat zal de tijd moeten uitwijzen", aldus de vakbondsbestuurder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws