Nieuws Actueel

FNV wijst bod Hilckmann af

Chris van Alem 8 maart 2016

Hilckmann slachthuis Nijmegen China failliet gemeente

De onderhandelingen tussen Hilckmann en FNV Bondgenoten over het sociaal plan dreigen spaak te lopen. Volgens vakbondsbestuurder Wilma Daams wil het Nijmeegse slachthuis alleen de wettelijk verplichte vergoeding betalen.

"Dat noem ik geen sociaal plan", zegt Daams.

Het gaat over de transitievergoeding, de opzegtermijn en de uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen. Bij Hilckmann werken 110 mensen in vaste dienst. Daarnaast telde het bedrijf circa 140 flexwerkers. Daams: "Het bod van Hilckmann is absoluut niet voldoende, zeker niet voor de vele ouderen tussen de 50 en 60 jaar die bij Hilckmann hebben gewerkt. Zij krijgen te maken met een pensioenbreuk en die wordt niet gecompenseerd."

Volgens Daams zegt Hilckmann niet meer geld te hebben dan het bedrag dat nodig is om aan de wettelijke verplichtingen bij ontslag te voldoen. Woordvoerder Reinier Kole van Hilckmann beaamt dat. Hoeveel deze regeling het bedrijf kost, wil hij niet zeggen.

Daams: "Wij hebben gevraagd of we de boeken mogen inzien, maar dat wordt geweigerd. Ook laten ze niet toe dat een externe partij namens ons in de boeken kijkt."

Volgens Kole is de reden voor deze weigering simpel: "Wij zijn akelig verrast door het feit dat strikt vertrouwelijke informatie over het bedrijf aan vakbond en ondernemingsraad vorige week ineens op straat lag. Stukken die daar nooit hadden mogen komen."

Daaruit bleek onder meer dat het bedrijf wekelijks een verlies van 150.000 tot 200.000 euro leed.

Kole zegt dat inzage van de boeken door FNV niet nodig is, omdat de bond via de adviseur van de ondernemingsraad inzicht had in de financiële situatie van Hilckmann.

Wilma Daams FNV Bondgenoten: 'Het bod van Hilckmann is absoluut niet voldoende, zeker niet voor de vele ouderen'