Nieuws Actueel

Foodbezorgers zorgen voor fietstrend in de stad

Fietskoeriers met vierkante rugzakken domineren steeds meer het Utrechtse straatbeeld, schrijft het AD. Waar komen die opeens vandaan?

Jette Pellemans | Foto: Angeliek de Jonge 21 juli 2016

Foodora 4

"Ja, je moet wel een beetje van doorfietsen houden als je hier werkt", zegt fietskoerier Michel Rietveld (24) nuchter. Hij is freelance vormgever en fietst daarnaast voor Foodora een aantal dagdelen per week de stad door. "Koeriers houden hun snelheden bij. Zeker degenen met een racefiets maken er een wedstrijdje van. Ik geloof dat een gemiddelde van 26 kilometer per uur nu bovenaan staat."

Sinds dit voorjaar zijn de snelle bezorgers op hun fiets steeds vaker te zien op de Utrechtse fietspaden. De komst van bezorgdiensten Foodora en Deliveroo veroorzaken een ware invasie van fietskoeriers: jongens en meiden die op hun eigen fietsmaaltijdenvanrestaurants bezorgen met de herkenbare vierkante warmhoudrugzak. Op een drukke dag zijn er zomaar 120 fietsbezorgers actief.

Fietstrend

Maar niet alleen deze luxere bezorgdienstenzorgenvoor een fietstrend: ook Domino’s en New York Pizza hebben recentelijk een deel van hun scootervloot ingeruild voor - al dan niet elektrische - fietsen. Waarom? "Omdat een fietskoerier aan de deur een stuk gezelliger is dan een scooterrijder met zijn helm nog op", zegt Philip Padberg van Deliveroo. Sinds februari bezorgt het Britse bedrijf in Utrecht. "Het scheelt in geluid, in CO2 en het is een prettig gezicht. Die lawaaiige bezorgscooters zijn veel mensen een doorn in het oog."

Verrast

Ook Vincent Hosman van Foodora prijst het sympathieke imago van de fietsers ten opzichte van de scooter. "We willen breken met het normale beeld van foodbezorgers. Wij zijn een andere branche, dus willen we ook een andere bezorgmethode. Mensen zijn vaak verrast als er een fietser voor hun deur staat." De scheurende bezorger is dus verleden tijd. Padberg van Deliveroo zit daarbovenop. "Als ik een melding krijg dat een van onze koeriers door rood is gereden, krijgt die op z’n donder. De koeriers zijn een uithangbord voor ons bedrijf, dus ze moeten zich - ook voor de veiligheid - aan de regels houden."

Sollicitatie

Solliciteren voor fietskoerier gaat wat anders dan gebruikelijk. Koerier Michel: "Mijn fiets werd gekeurd en ze vragen naar je conditie. In één shift fiets je soms wel 30 kilometer, dus je moet wel een beetje sportief zijn. En je moet het niet vervelend vinden om nat te worden, want hetregent best vaak." Michel is nu vier maanden fietskoerier. Of hij nu het lijf van een topsporter heeft? "Nou, dat niet. Maar mijn kuiten zijn zeker wat gespierder geworden."

Gerelateerde artikelenFoodora bezorgt nu ook maaltijden op het strandBezorgservice Foodora in één jaar naar 500 kwaliteitsrestaurantsFietsen met reclame blijkt gat in de markt