Nieuws Actueel

Foodtrucks rollen vanuit de Randstad naar Gelderland

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: foodtrucks en de festivals waar ze samenkomen. Exacte cijfers zijn niet te vinden, maar organisatoren van festivals schatten dat er vijfhonderd keukens op wielen zijn en dat er iedere maand tien bijkomen, dat schrijft de Gelderlander. En dat betekent concurrentie.

Ellen Willems 4 maart 2016

Foodtruckamsterdam1065

"Als ik me aanmeld voor een foodtruckfestival krijg ik vaak bericht dat ze 150 aanmeldingen hebben en plek voor twintig trucks."

Elien Groeneveld uit Uddel verkoopt sinds een klein jaar smoothies uit een gepimpte camper met de naam Vitamien by Elien. "Leuk is het zeker, maar ook hard werken en het heeft alleen nog maar geld gekost."

Menigeen denkt te makkelijk over een foodtruck runnen, ervaart Groeneveld. "Je hebt passie voor koken, maar een restaurant starten is nogal wat. Een foodtruck beginnen, lijkt dan makkelijker.Maar het is heel zwaar. Dagen van tevoren moet je je inkoop doen, je staat drie dagen van 's ochtends tot 's nachts op een festival en daarna moet je schoonmaken."

En een vetpot is het zeker niet; voor het festival Eten op Rolletjes dat onder meer Ede, Wageningen en Arnhem aandoet, betaalt een foodtruckeigenaar 750 euro stageld en 20 procent van de omzet voor drie dagen. "Dan moet je echt goed verkopen om iets te verdienen. En als het slecht weer is, kost het je geld. Dan rijd ik met een wagen vol eten weer naar huis."

Goed kunnen koken is een ding, maar honderden mensen voor je kraam dezelfde kwaliteit smoothie of hamburger kunnen aanbieden, is een tweede. En een foodtruck moet qua aankleding interessant zijn. Nergens is omschreven wat een foodtruck nu precies is. Maar de frietkraam op de markt en de loempiaverkoper in de winkelstraat worden niet gezien als foodtruck.

"Ik zie wel deelnemers aan festivals die broodjes hamburger verkopen uit een oude caravan, maar die filteren de organisatoren er nu echt wel uit. Het aanbod van trucks is zo groot dat je echt meer beleving moet bieden."

Beetje bangOok steeds meer grote bedrijven ontdekken de rijdende keukens. La Cubinata, een keten van restaurants, verkoopt ook tapas vanuit een mobiele wagen. En andere grote restaurantketens zouden ook bezig zijn met het ontwikkelen van foodtrucks. "Daar ben ik toch wel een beetje bang voor. Ik verkoop ook tapas vanuit mijn verbouwde camper, maar moet het vooral alleen doen met hulp van een een vriend die wel eens mee wil gaan. Als de grote bedrijven het gaan overnemen op de festivals, is de charme weg. Daar kan ik ook niet tegen op met de lage prijzen die zij kunnen vragen. Ik hoop dat organisatoren blijven kiezen voor de eenpitters," aldus een 'foodtruckeigenaar die tapas verkoopt'.

Vuurtjes, lange tafels en akoestische muziek maken de sfeer op de foodtruckfestivals. Als dan ook de zon schijnt, lijken de festivals verzekert van hoge bezoekersaantallen.

Het is overgewaaid vanuit de oostkust van Amerika waar koks vanuit pittoreske karren kwalitatief goed eten verkochten. Twee jaar gelden zag je de festivals waarbij meerdere foodtrucks bij elkaar komen enkel in de Randstad en op een paar plaatsen in de rest van Nederland.

Nu groeit met het aantal foodtrucks ook de festivals en waaiert het fenomeen uit over Nederland.

Het festival Eten op Rolletjes zoekt juist de kleinere steden in het land op. Vorig jaar organiseerde Bob Nagel vier festivals, nu is het uitgebreid naar acht edities in Ede, Hilversum, Arnhem, Leeuwarden, Wageningen, Haarlem, Deventer en Delft. "In de grotere steden zijn veel foodfestivals en zijn mensen zeer bekend met dit soort evenementen. Echter in de steden waar wij heen gaan is dit nog minder. We merken hier juist dat mensen er nog kennis mee moeten maken en positief verrast zijn door ons evenement. Het komt niet vaak voor dat je op één dag gerechten proeft uit misschien wel vijf verschillende landen. Tel daar lekkere livemuziek en theater bij op en mensen hebben een topweekend. Wij denken dat samen genieten van lekker eten, drinken en muziek nog wel even hot blijft."

De populariteit van de festivals zou te danken zijn aan de interesse van mensen in eerlijk en verantwoord geproduceerd eten. "Dit zien we terug in de supermarkt, bij restaurants en zo ook op festivals. Foodtrucks zijn een mooie manier om verschillende gerechten te proberen, die mensen eerder misschien niet zo snel zouden eten."

Nijmegen heeft drie foodfestivals en deze week kondigden twee ondernemers in Zutphen Foodwall aan, een foodtruckfestival in het centrum.