Nieuws Actueel

ForFarmers gaat actief op overnamepad

De Brexit maakt bedrijven terughoudend om in Engeland te investeren, maar ForFarmers in Lochem drukt juist extra op het gaspedaal in het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft de Stentor.

Jelle Boonstra | Foto: Frans Nikkels 21 maart 2017

Yoram Knoop For Farmers Brexit

ForFarmers, het internationale veevoederbedrijf met het hoofdkantoor in Lochem gaat actief op overnamepad. Geprobeerd wordt al om 'concurrenten aan de randen van Europa' aan de boedel toe te voegen om zo de omzet te vergroten. Ook zal voor veertig tot zestig miljoen van de eigen aandelen worden opgekocht.

Jaarcijfers

Aldus Yoram Knoop, de algemeen directeur bij de presentatie van de jaarcijfers. ForFarmers boert goed, ondanks de straffe zijwind uit Engeland waar de Brexit de schaduw al vooruit werpt. De afzet daalde er met 3,3 procent en doordat het Britse pond kelderde scheelde dat zelfs 19,1 miljoen aan inkomsten (en hielp mee aan de daling van zes procent in de jaaromzet 2016 die voor de hele keten uitkwam op 2,1 miljard).

Veestapel

De Engelse veestapel werd sterk ingekrompen, want de melkprijs daalde er nog scherper dan in Nederland, zegt Knoop. Omdat op kosten werden bespaard (70 mensen verloren hun baan) werd het verlies er beperkt. ForFarmers investeert toch 50 miljoen in een nieuwe fabriek, een nieuw hoofdkantoor en het fijnslijpen van de logistiek. ,,Voor onze kennis en kunde liggen er nog veel kansen. We denken dat de markt gaat groeien, Engeland produceert bijvoorbeeld maar 60 procent van het varkensvlees zelf, import is heel duur geworden, er ontstaat een sentiment bij de supermarkten: Buy British. We denken dat de volumes door dat alles nog enorm zullen toenemen."

Nu de Brexit concurrenten behoudend maakt, drukt ForFarmers met investeringen juist extra op het gaspedaal.

Nederlandse markt

De Nederlandse markt deed het vorig jaar goed (een plus van 2,5 procent in omzet), hoewel de melkprijs werd verlaagd maakte de tweede helft van het jaar toch nog veel goed. ForFarmers doet in voer voor runderen, varkens én kippen. Met name in Brabant was veel overproductie in varkensvlees, maar de varkensstand kromp gaandeweg in en opeens slingert het rendement weer 'van zeer slecht naar zeer goed', zegt Knoop, omdat de vraag uit China enorm toeneemt. Hij verwacht daardoor groei in omzet.

Lees ook: ForFarmers Lochem gaat de beurs op

Chinezen

Maar blijf op lange termijn niet gokken op de Chinezen - waarschuwt hij. Het kopen (voor 30 miljoen) van het Brabantse varkensvoerbedrijf Vleuten-Steijn pakte goed uit, zegt de CEO: het vergrootte de totale afzet van 9,3 miljoen ton voer (een jaar eerder nog 9 miljoen ton). Bovendien werd er veel expertise mee in huis gehaald en op die lijn zit ForFarmers met veel nadruk: het bedrijf wil verder specialiseren om de 25.000 afnemende boeren met veevoer zo'n efficiënt mogelijk rendement te geven.

Beurs

Vorig jaar in mei ging ForFarmers naar de beurs, niet om kapitaal op te halen, maar om het aandeel meer waard te maken - op de beurs tref je immers meer kopende partijen aan.

Op termijn levert dat vast een hoger zakcentje op voor de oorspronkelijke aandeelhouders van deze coöperatie, en nog steeds zijn dat veelal de boeren. Veel van hen vergrijzen en denken aan stoppen.

Kwartje

De koers, aanvankelijk 6,50 per aandeel, steeg in negen maanden met twee kwartjes en leverde over 2016 een kwartje dividend op.

Om de waarde voor de aandeelhouders nog meer te laten stijgen wil ForFarmers voor miljoenen euro's de eigen aandelen terugkopen - dan valt er voor de aandeelhouders op termijn nog meer te verzilveren.

Blijf op lange termijn niet gokken op de Chinezen

Yoram Knoop, ForFarmers