Nieuws Actueel
Fotoalbum à la minute
Na de vakantie voor menigeen net zoiets als het wegwerken van de was: foto's uitzoeken voor een mooi album. Want waar begin je met een volgeschoten geheugenkaart? ReSnap helpt je uit de brand, schrijft het AD.

Het Nijmeegse ReSnap vond een gat in de markt door een systeem te ontwikkelen dat je in één klap van het meeste werk verlost. En dat allemaal door een ingenieus algoritme dat precies bepaalt wat jouw leukste foto's zijn.
De fotoselectie-ergernis kenden de oprichters van ReSnap alle vier, maar dat zij uiteindelijk in de fotoboekenbranche zouden rollen, berust op toeval.
Thomas Beguin (29), Erik-Jan Schreurs (30), Joachim den Hertog (28) en Luc Hendriks (26) sloegen in 2013 de handen ineen om een algoritme te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat jouw mooiste posts en gedeelde foto's op sociale media binnen 1 minuut verzameld en vastgelegd kunnen worden.
Toen aan het eind van het jaar de eerste versie af was, besloot de Telegraaf Media Group de stekker uit Hyves te trekken. ,,Zo zagen we een kans om een back-upservice te lanceren die ervoor zorgt dat jouw mooiste Hyves-herinneringen bewaard blijven", vertelt Thomas. En zo geschiedde. ,,Als iemand een back-up wilde, plaatsten wij ook een onlinefotoboek. Dat liep zo goed dat Hyves ons vroeg of zij de back-upservice konden regelen en wij ons wilden richten op het maken én drukken van de fotoboeken. In vier dagen lukte het ons om dit te bolwerken, en konden mensen via Hyvesfotoboek.nl een bestelling plaatsen."
Daarna liep het liep storm. Dit zorgde meteen voor een flink klantenbestand, en leverde ook de nodige feedback op. Thomas: ,,Zo leerden we dat veel mensen behoefte hadden aan eenzelfde snelle service voor het uitzoeken van hun vakantiefoto's. Daarna hebben we ons gericht op waarmee we nu groot zijn geworden."
Leukste kiekjesEenvoudig was dat niet. Op sociale media kun je allerlei zaken opmaken uit likes, reacties en tags. Maar hoe selecteer je de leukste kiekjes van iemand die in één klap 500 foto's uploadt van een trip naar Azië, zonder ook maar iets van die persoon te weten?
Het antwoord ligt in kunstmatige intelligentie, waarin Luc zich tijdens zijn studie specialiseerde. ,,Begin 2014 zijn we op basis daarvan begonnen met het creëren van het algoritme. Na het binnenhalen van een investering later dat jaar, hebben we het kunnen ontwikkelen tot de huidige versie."
Aan de hand van onder meer metadata, pixelwaardes, fotokwaliteit, bepaalde settings en mensen en hun emoties maakt het systeem een fotoselectie. ,,Binnen een set foto's wordt op basis van alle waardes van één foto (zo'n 1,7 miljoen, red.) bepaald wat de leukste en mooiste exemplaren zijn. Een foto in een kroeg is altijd onderbelicht en een foto van een zonsondergang vaak prachtig, maar de eerste wil je ondanks de kwaliteit vaak in je boek. Daarnaast worden dubbele foto's gefilterd en de beste uitgekozen."
Het algoritme leert van foto's die mensen gekozen hebben, of juist niet wilden hebben. Voor een zo goed mogelijk systeem zijn dus zo veel mogelijk gebruikers en data nodig. ,,Je moet het systeem ook niet willen sturen. Je weet namelijk nooit precies wat nu de zaken zijn geweest waardoor het slimmer is geworden. Je kunt wel een vermoeden hebben, maar het blijft een aanname."
Razendsnelle selectieMet dat ingewikkelde selectiesysteem heeft de gebruiker weinig te maken. Na het kiezen van een boekformaat en het uploaden van de bestanden maakt ReSnap een razendsnelle selectie en worden alle plaatjes in het boek gezet.
,,Wij doen 80 procent van het werk en de finishing touch breng je zelf aan. ReSnap is de eerste in markt met dit specifieke systeem. Aan de hand van tips maken we het waar nodig gebruiksvriendelijker. We hebben een standaard lay-out, die nu is zoals we hem willen hebben, en gaan bijvoorbeeld niet als onze concurrenten talloze opmaakopties aanbieden."
,,Of het voor grote fotografiebedrijven geen noodzaak is ons pad te volgen? Daar zeggen ze: dit is jullie focus, dus jullie kunnen dit sneller ontwikkelen dan wij. Al geloof ik wel dat zij dit soort oplossingen moeten gaan aanbieden, willen ze overleven. Wij zijn nu leider op dit gebied, maar willen dat natuurlijk ook blijven. Daarom willen we een investering doen om veel sneller een grote marktpositie te creëren. We zetten nu vooral af in Nederland en wat omliggende landen, het zou mooi zijn als we ook in Groot-Brittannië en buiten Europa zaken kunnen gaan doen."