Nieuws Actueel

Fouten in modelovereenkomsten ZZP’ers

Er staan fouten in de modelovereenkomsten voor zzp’ers die door de Belastingdienst zijn gepubliceerd, geeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën toe. Volgens Wiebes gaat het in de overeenkomsten om fiscaal niet-relevante bepalingen. Dit bericht het Financieel Dagblad woensdag.

De Ondernemer 10 februari 2016

Wiebes Modelovereenkomst

Lees ook: Modelovereenkomst ZZP'er, dit is wat je moet weten

De modelovereenkomsten waar het om gaat zijn door de Belastingdienst alleen getoetst op 'fiscaal relevante' bepalingen, maar nu blijkt dat daar ook vrijwaringen voor opdrachtgevers zijn opgenomen die niet conform hun wettelijke aansprakelijkheid is.

Wiebes werd hiervoor naar de Tweede Kamer gehaald door D66’er Steven van Weyenberg. Van Weyenberg zegt dat er totale verwarring onder zzp’ers over de afschaffing van de VAR en de nieuwe modelovereenkomsten heerst.

De foute overeenkomsten In een aantal overeenkomsten staat een bepaling volgens welke opdrachtnemers hun opdrachtgevers schadeloos moeten stellen als ze van de Belastingdienst toch een naheffing krijgen. Het gaat onder meer onder overeenkomsten voor tennisleraren en muziekonderwijzers.

De goedgekeurde overeenkomsten moeten vooraf zekerheid geven dat er geen loonheffing hoeft te worden afgedragen, maar dit geldt alleen als ze ook worden nageleefd. Gebeurt dit niet, dan kan de Belastingdienst een naheffing opleggen. Maar die kan de opdrachtgever vervolgens alleen verhalen voor zover het gaat om de loonheffing en de werknemerspremies. Een contractuele bepaling waarin de opdrachtgever alle lasten en kosten kan verhalen, is onwettig.

De modelovereenkomsten worden dit jaar nog uitgebreid getoetst door externe deskundigen.