Nieuws Actueel

Foxconn belooft personeel Chinese iPhone-fabriek bonus na opstand

Elektronicafabrikant Foxconn belooft een financiële vergoeding aan personeel van een Chinese iPhone-fabriek waar woensdag een opstand uitbrak. Werknemers in Zhengzhou die willen vertrekken krijgen 10.000 yuan, omgerekend zo'n 1300 euro, mee voor hun reis naar huis.

ANP 24 november 2022

ANP241122086 1

Arbeiders van de fabriek in Zhengzhou stormden woensdagochtend de slaapzalen uit, na toenemende onrust over coronabesmettingen en het strenge lockdownbeleid. Daarbij kwam het tot confrontaties met bewakers van het complex. Op videobeelden die zijn gemaakt door een werknemer en bestudeerd door persbureau AFP ligt een persoon op de grond naast een man met een jas vol bloedvlekken, die een bloeding aan zijn hoofd probeert te stelpen.

Bij de ongeregeldheden speelde boosheid over loonbetalingen ook een rol. Een fabrieksarbeider vertelt dat de onrust ontstond nadat een beloofde uitbetaling van 3000 yuan voor dertig dagen werk ineens was verlaagd naar 30 yuan. Foxconn heeft excuses aangeboden voor een "technische fout" binnen zijn systemen voor loonbetalingen.

10.000 yuan

Daarnaast zouden werknemers boos zijn geworden toen ze te horen kregen dat ze minstens tot maart bij de fabriek moesten blijven werken om aanspraak te maken op hogere lonen die hun waren beloofd.

De nu beloofde bonus van 10.000 yuan is volgens een woordvoerder van Foxconn bedoeld om de reis terug naar huis, vaak ver buiten de stad, te vergemakkelijken. Daarnaast moet het geld ook veel recent geworven fabrieksarbeiders aanzetten tot vertrek. Juist in deze groep zouden veel mensen zitten die aanzetten tot de opstand.

Lockdown

Foxconn, dat officieel Hon Hai Precision Industry heet, heeft in Zhengzhou een fabriek staan die het grootste deel van alle iPhones van Apple produceert. De stad, die ook wel iPhone City wordt genoemd, kondigde een lockdown aan van vijf dagen die vrijdag ingaat. Die beperkende maatregelen treffen ongeveer de helft van de inwoners. Volgens berichten op sociale media proberen mensen de stad massaal te verlaten.

Voor Apple bemoeilijken de onrust en de lockdown de levering van iPhones in het belangrijke feestdagenseizoen. Nu Zhengzhou met strenge coronabeperkingen te maken krijgt, is het voor Foxconn waarschijnlijk moeilijk om vervangers te vinden voor het personeel dat vertrekt. Apple waarschuwde eerder al dat het minder smartphones kan leveren dan eerder verwacht.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws