Nieuws Actueel

Foxconn geeft personeel iPhone-fabriek bonus om te blijven

De Taiwanese elektronicafabrikant Foxconn biedt bonussen van 1800 dollar (zo'n 1740 euro) aan bestaande werknemers in zijn fabriek in Zhengzhou. De belangrijke leverancier van het Amerikaanse Apple hoopt daarmee het personeelsniveau op peil te behouden om de grootste iPhone-fabriek ter wereld draaiende te houden.

ANP 28 november 2022

ANP281122078 1

Eerder bood Foxconn, ook bekend als Hon Hai Precision Industry, al een financiële vergoeding aan van omgerekend zo'n 1300 euro aan medewerkers van de iPhone-fabriek die wilden vertrekken na de opstand bij de fabriek vorige week. Arbeiders van de fabriek in Zhengzhou stormden afgelopen week de slaapzalen uit, na toenemende onrust over coronabesmettingen en het strenge lockdownbeleid. Daarbij kwam het tot confrontaties met bewakers van het complex. Foxconn wilde met die bonus vooral de nieuwkomers die hadden deelgenomen aan gewelddadige protesten aanmoedigen om te vertrekken.

Bij de ongeregeldheden speelde boosheid over loonbetalingen ook een rol. Zo zou een beloofde uitbetaling van 3000 yuan (ruim 400 euro) voor dertig dagen werk ineens zijn verlaagd naar 30 yuan. Foxconn heeft excuses aangeboden voor een "technische fout" binnen zijn systemen voor loonbetalingen.

Dringende noodzaak

De hoge bonus om te blijven weerspiegelt de dringende noodzaak van Foxconn om de assemblagelijnen weer op volle snelheid te krijgen na een maand van strenge coronamaatregelen en de protesten van vorige week. Op de campus van Zhengzhou, waar normaal meer dan 200.000 medewerkers wonen en werken, wordt de overgrote meerderheid van de nieuwe iPhone 14 Pro en Pro Max van Apple gemaakt. Na de protesten zouden meer dan 20.000 nieuwe medewerkers zijn vertrokken.

Apple waarschuwde deze maand al dat de leveringen van zijn nieuwste premium iPhones lager zullen zijn dan eerder verwacht. Dat is een domper voor het Amerikaanse techbedrijf vlak voor het belangrijke feestdagenseizoen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws