Nieuws Actueel

Frankrijk stopt 20 miljard extra in verzachten impact inflatie

De nieuwe ronde maatregelen van de Franse regering om de impact van de stijgende inflatie te verzachten gaat ongeveer 20 miljard euro kosten. Dat zei de minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag tegen radiozender Europe 1. De nieuwe maatregelen zullen volgens de minister meer gericht zijn op werknemers en bestaan onder andere uit loonsverhogingen in de publieke sector en brandstofkortingen voor chauffeurs.

ANP 7 juli 2022

ANP070722098 1

De Franse overheid heeft dit jaar al ongeveer 26 miljard euro uitgetrokken voor energieprijsplafonds en brandstofkortingen om bedrijven en huishoudens te helpen met de gestegen energierekeningen. Hogere dan verwachte belastinginkomsten in 2021 zullen het plan volgens de minister helpen financieren.

"We moeten overgaan op maatregelen die gericht en tijdelijk zijn", aldus Le Maire. "We willen geen nieuwe 'koste wat het kost'-benadering want onze financiën laten dat niet toe." De minister waarschuwde eerder al dat de Franse overheidsfinanciën zich op een 'alarmniveau' bevinden doordat de overheidsschulden tijdens de pandemie zijn opgelopen en de rentetarieven zijn gestegen.

Belastingen

De Franse overheid heeft bedrijven ook opgeroepen te helpen om de pijn van de hoge inflatie voor consumenten te verzachten. Le Maire sloot daarbij belastingverhogingen voor bedrijven opnieuw uit, waaronder extra belastingen voor bedrijven die enorm profiteren van bijvoorbeeld de sterk gestegen olie- en gasprijzen. Volgens de minister gaan dergelijke belastingverhogingen namelijk niet direct naar de Fransen die op dit moment een koopkrachtprobleem hebben.

Het Franse transportconcern CMA CGM heeft al toegezegd dat het de prijzen met 500 euro per container zal verlagen voor sommige Franse klanten. Olieproducent TotalEnergies liet weten deze zomer kortingen te bieden op de benzineprijzen bij de tankstations langs de Franse snelwegen om vakantiegangers te helpen. Le Maire zei ook met banken en verzekeringsmaatschappijen te hebben gesproken over hoe ze de kosten voor huishoudens kunnen verlagen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws