Nieuws Actueel

Frans bedrijf gaat ruimtereizen aanbieden per luchtballon

Het Franse bedrijf Zephalto wil vanaf 2025 ruimtereizen aanbieden per luchtballon. Geïnteresseerden kunnen voor 120.000 euro per persoon instappen, waarna een ballon gevuld met helium of waterstof 25 kilometer de lucht in gaat. Reizigers krijgen zo een uitzicht dat normaal alleen aan astronauten is toebedeeld.

ANP 19 april 2023

ANP190423068 1

Volgens ruimtevaartingenieur en oprichter van Zephalto Vincent Farret d’Astiès kunnen passagiers op die hoogte de kromming van de aarde waarnemen. Een reis duurt ongeveer zes uur. Het opstijgen en dalen neemt zo’n drie uur in beslag. De overige tijd blijft de ballon hangen op de maximale hoogte, die ongeveer drie keer hoger is dan die een commercieel vliegtuig bereikt.

Farret d’Astiès merkt op dat mensen zich aan boord geen zorgen hoeven te maken over de zwaartekracht, die is nog gewoon aanwezig. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA begint de ruimte officieel op 50 mijl boven de aarde, omgerekend ruim 80 kilometer. Andere organisaties hanteren 100 kilometer.

Zephalto is niet het eerste bedrijf dat ballonreizen naar de ruimte wil aanbieden. Het Amerikaanse Space Perspectives, gevestigd in de staat Florida, biedt eveneens dergelijke reizen aan. De eerste staan gepland voor begin 2024. Reizigers stappen voor omgerekend zo’n 114.000 euro aan boord van de Neptune One, die stijgt naar een hoogte van ruim 30 kilometer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws