Nieuws Actueel

Franse justitie doet inval bij banken om dividendfraude

De Franse justitie is dinsdag bij banken binnengevallen. Die worden verdacht van dividendfraude en witwassen. Het gaat om de Franse banken BNP Paribas, Société Générale, Natixis en de Franse tak van het Britse HSBC.

ANP 28 maart 2023

ANP280323129 1

De banken zouden zich schuldig hebben gemaakt aan zogeheten cum/cum-fraude. Daarbij neemt een bank in Frankrijk aandelen over van een buitenlandse investeerder, kort voor het dividend wordt uitgekeerd. De Franse banken kunnen dan gebruikmaken van belastingvoordelen die niet gelden voor buitenlandse partijen.

In Duitsland wordt al langer onderzoek gedaan naar dividendfraude, maar dat is een andere variant, de zogeheten cum/ex-fraude. Daarbij worden aandelen rond de uitbetalingsdatum van het dividend verkocht en claimen allebei de partijen de dividendbelasting terug. Bij dat onderzoek wordt ook naar ABN AMRO gekeken. De woorden 'cum' en 'ex' zijn Latijn voor met en zonder. Op financiële markten wordt een aandeel dat recht heeft op dividend aangeduid als cum dividend. Zodra de datum is bereikt voor betaling van het dividend geldt een aandeel als ex dividend.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws