Nieuws Actueel

'Franse' kruidenier in Haags Montmartre

Parijs, Nice, Bordeaux? Nee, L'Epicerie du Pape bevindt zich gewoon in Den Haag. Kruidenier Jasper verkoopt er louter Franse delicatessen. Dit schrijft het AD.

Malou Seijdel | Foto: Frans Jansen 24 april 2017

Epicerie du Pape

Als kleine jongen was Jasper Gramsma (30) al verkikkerd op Frankrijk. Tijdens de vakanties die hij er als kind doorbracht, maakte hij voornamelijk kennis met de Provence, later met de vele andere streken. ,,Ik vind Frankrijk fascinerend in al haar facetten", vertelt hij. ,,Het natuurschoon, de cultuur en de culinaire specialiteiten die per streek zo verschillen."

Warme gevoelens

Met zijn schort voor staat de Hagenaar deze morgen achter de ouderwetse kassa in L'Epicerie du Pape. Hij opende de Franse delicatessenwinkel midden in het Haagse Hofkwartier - 'het Montmartre van Den Haag' - een half jaar geleden. ,,Voor iedereen bij wie Frankrijk net zulke warme gevoelens oproept als bij mij."

Herbes de Provence

Voor wie wel eens een Franse kruidenier of markt heeft bezocht, is L'Epicerie du Pape een feest van herkenning. Blikken confit de canard, zakjes herbes de Provence, (geurende) kaasjes uit alle windstreken, biologische wijnen, pain du chocolat en sardines staan zorgvuldig opgesteld in de houten kasten en kratjes: in het delicatessenzaakje van dertig vierkante meter waan je je voor even in Frankrijk. Aan de wanden hangen prenten van Edith Piaf en Tati's Jour de fête, chansons klinken uit de speakers.

'Lelijke eend'

In de etalage trekt een prent van een 'lelijke eend' de aandacht. ,,Na een tripje naar Frankrijk laadde ik altijd al de hele achterbak van mijn auto vol met potten en blikken. Alles om het vakantiegevoel thuis nog even vast te houden. Dat gevoel wil ik bezoekers in mijn winkel ook bezorgen", aldus Gramsma.

Lees ook: ‘Ondernemers rond Den Haag durven weer plannen te maken’

Van journalist naar kruidenier

Tot 2015 werkte de Hagenaar als journalist, daarna vond hij een baan in de communicatiesector. ,,Toen ik hoorde dat dit pand in de Papestraat leeg zou komen, was de keuze snel gemaakt", vertelt hij. ,,Het authentieke gebouw, de mooie locatie en het feit dat ik hier met mijn partner schuin boven woon: dit moést mijn plekje worden."

Draai gevonden

En zo geschiedde. Een half jaar na de opening heeft de kersverse kruidenier zijn draai helemaal gevonden. Iedere ochtend fietst hij naar de Aert van der Goesstraat voor brood van Philippe Galerne. ,,De meeste producten in mijn winkel komen uit Frankrijk en zijn dus langer houdbaar", zegt Gramsma. ,,Maar brood moet natuurlijk vers zijn. Mijn croissants, madeleines, pain du chocolat en baquettes haal ik bij de beste patisserie van Den Haag." Gramsma heeft nog twee Haagse leveranciers. ,,Het wijnaanbod wordt geleverd door Bosman Wijnkopers en de kaasjes zijn afkomstig van kaasspecialist Ed Boele in de Fahrenheitstraat."

Voor een uitstapje naar Frankrijk lijkt een autorit van duizend kilometer niet meer nodig.

Voor iedereen bij wie Frankrijk net zulke warme gevoelens oproept als bij mij.

Jasper Gramsma, kruidenier