Nieuws Actueel

Fraude onthuld bij failliete slijterijketen Mitra

Moederbedrijf M. Dirkzwager is ten onder gegaan wegens boekhoudfraude bij slijterij Mitra. De fraude kwam aan het licht toen huisbankier ABN Amro in de administratie dook toen M. Dirkzwager om een miljoenenkrediet vroeg. De bank weigerde geld te lenen, waarop een failissement onafwendbaar werd, zo bericht het Financieele Dagblad op basis van het laatste curatorenverslag.

De Ondernemer 28 november 2016

Mitra slijterij failliet fraude boekhoudfraude

M. Dirkzwager vroeg om 4 miljoen euro krediet bij ABN Amro. De curator wil niet zeggen om wat voor fraude het precies gaat. Hij spreekt alleen over 'materiele boekhoudfraude'.

Ahold

Cees Dirkzwager, de directeur van het failliete drankenconcern, zegt tegen het FD dat het gaat om een boekhoudfraude zoals begin deze eeuw bij de Amerikaanse dochter van Ahold. Bij dat bedrijf werd de winst opgekrikt door kortingen voor leveranciers buiten de boeken te houden.

Geld uit de kas

Zo werden de cijfers voor de aandeelhouders rooskleuriger voorgesteld dan de werkelijkheid. "Het ging om het opblazen van de cijfers", zegt Dirkzwager. "Er is geen geld uit de kas verdwenen, naar mijn weten."

Onderzoek

Het faillissement wordt verder onderzocht.

Gerelateerde artikelen:

Overzicht: 10 winkelketens die dit jaar in het nauw kwamenWeduwe Joustra strijdvaardig na omvallen familiebedrijf14 Groningse Mitra slijterijen gaan zelfstandig verder