Nieuws Actueel
Betuws fruit rijpt extreem snel door hitte
Zorgelijk, noemt appel- en perenteler Nico van Olst uit Ressen de hitte van dit moment. "Want", zegt hij, "mensen en fruit lijken op elkaar. Ze lopen kans te verbranden. Fruit gaat dan zwarte plekken vertonen. Vooral de elstar-appel is daar gevoelig voor", meldt De Gelderlander, editie Betuwe.

Sproeien is de remedie, maar Van Olst vindt dat te veel gedoe. "Het water hier bevat zoveel kalk dat het fruit er vies van wordt. Dan moet je al die vruchten weer gaan poetsen."
DoorrijpenNu het kwik bijna het dubbele aangeeft van wat in september volgens het KNMI normaal is, bestaat volgens Van Olst de kans dat fruit doorrijpt in de kist. Dat betekent dat de vruchten melig of zelfs rot kunnen worden. "Wil je ze lang bewaren, dan moet je koelen naar nul graden en dat vergt momenteel erg veel energie."
Veel drinkenDe 30 tot 35 plukkers die in Ressen in de bongerd actief zijn, slaan zich erdoorheen door veel te drinken, zegt Van Olst. "Ze klagen niet." Hijzelf ook niet: "We moeten dit gewoon accepteren. Vorig jaar plukten we alsmaar in de regen, da's ook niet fijn. De warmte komt bovendien de smaak van het fruit ten goede." Fruitteler Frans van Brandenburg sproeit de boomgaarden wel. "Zoals vrijwel elke beroepsteler nu. Beregenen om de gewassen te koelen en vocht in de bongerd te houden."
SupersnelDe Heterenaar ziet in zijn boomgaarden geen grote problemen. "De vrijwel rijpe vruchten worden nu extreem snel rijp. En moeten dus snel van de boom af. Maar er zijn voldoende plukkers en die hebben het tempo er goed in; het is lekkerder in deze zon te plukken dan bij kou en regen. Het plukken gaat dit jaar echt supersnel. Dus het 'probleem' van zeer snelle rijping lost zich vanzelf op." Van Brandenburg ziet wel bij particulieren nogal wat oogst verloren gaan. "Die laten het heel snel rijpende fruit te lang hangen en dus zie je gevallen fruit naast de boomstam."
HakselenHarold Gerritsen van het gelijknamig loonwerkersbedrijf in Heteren zou willen dat het in mei en juni net zo'n mooi weer was geweest als nu. "Wij zijn net begonnen met het hakselen van de eerste rijpe maïs en zien dat dit gewas toen veel te veel water heeft gehad. Daardoor heeft de teler nu veel minder opbrengst. Op sommige velden kun je aan de hoogte van de maïs zo zien waar de afwatering optimaal is en waar niet. Wij zien trouwens dat het graan en de bieten eveneens van het natte voorjaar te lijden hebben gehad."