Nieuws Actueel

Fruittelers starten digitale campagne

"We willen graag laten zien wat we op onze boerderijen en fruitteeltbedrijven doen. Door erover te vertellen kweek je begrip'', zegt Cornelis Uijttewaal, een van de initiatiefnemers van de campagne 'Kromme Rijnstreek boert en teelt bewust', die afgelopen weekend gestart is, meldt het AD Utrecht.

Wim van Amerongen 5 september 2016

Fruitteler Digitaal Ondernemer Utrecht

De initiatiefnemers van de campagne 'Kromme Rijnstreek boert en teelt bewust' zijn tien boeren en fruittelers uit Bunnik, Werkhoven, 't Goy, De Bilt, Cothen en Wijk bij Duurstede die gecertificeerd zijn. Een tiental anderen volgt binnenkort. Met een bord langs de weg laten ze dat zien.

Nieuwsgierig

Fruitteler Uijttewaal aan de Kapelleweg in 't Goy zit op de gemeentegrens van Houten, Wijk bij Duurstede en Bunnik. Cornelis Uijttewaal: "We willen graag laten zien wat we op onze boerderijen en fruitteeltbedrijven doen. Door erover te vertellen kweek je begrip. Mensen zijn nieuwsgierig als ze langs onze boomgaard fietsen. Wat doet zo'n fruitteler het hele jaar door? Omdat er bijna nooit tijd is mensen individueel rond te leiden, doen we dat nu digitaal. Met verhalen, met filmpjes op een website. Op open dagen ontvangen we groepen.''

Binnenlandse markt

Uijttewaal heeft vijftien hectare appels en peren. De appels teelt hij voor de binnenlandse markt, de peren, bijna allemaal Conference, gaan naar Engeland en China. Het seizoen is twee weken geleden begonnen met het plukken van Delcorf, een zoete appelsoort. Daarna zijn Boskoop, Goudreinet, Cox, Jonagold en Elstar rijp voor de oogst.

Milieukeurmerk

Uijttewaal heeft een milieukeurmerk. "We werken zoveel mogelijk biologisch, zo min mogelijk met bestrijdingsmiddelen. Ongedierte bestrijden we het liefst met hun natuurlijke vijanden. Met bijenhotels houden we wilde bijen in de boomgaard.''

Hagelbui

De bomen kunnen nog zo vol hangen met appels en peren, Uijttewaal beseft dat de rekening pas aan het eind van het seizoen wordt opgemaakt. "Geluk kan zomaar overgaan in pech.'' Door een hagelbui kan zijn kapitaal in enkele minuten naar de knoppen zijn. De jaarlijkse cyclus eindigt in mei. Dan gaan de laatste peren uit zijn koelcel naar de consument. Ze worden daarin in zuurstofarme lucht bewaard bij één graad onder nul.

Leuterveld

Melkveehouders Jan-Henk van der Louw en Wilma de Rooij doen met hun boerderij Leuterveld aan de Rijndijk in Wijk bij Duurstede ook mee aan de campagne. Ze melken 65 koeien en hebben 60 stuks jongvee. De vraag van de VVV of ze iets geks op hun boerderij konden organiseren was het begin van allerlei publieksactiviteiten zoals boerengolf. Langzaam werden nevenactiviteiten belangrijker: een bed & breakfast om te overnachten op de boerderij, excursies voor scholieren met kunstkoemelken en open dagen met soms wel meer dan 2.000 mensen.

Zevende generatie

Wie twee vliegen - vee- en fruitteelt - in één klap wil slaan kan terecht op Hofstede Rhijnauwen in Bunnik. Kees en Ingrid zijn daar de zevende generatie. Hun gemengde bedrijf telt 80 melkkoeien, 20 schapen en 9 hectare fruitboomgaard.

De overige deelnemers staan op: krommerijnboertenteeltbewust.nl