Nieuws Actueel

'Futuristisch' winkelen in hypermoderne Plus Blankhorst

Niemand die door Markelo rijdt kan er omheen. Overal in het dorp hangen ballonnen, zijn borden aan lantaarnpalen gebonden en hangen banners: supermarkt Plus Blankhorst is heropend. In twaalf dagen tijd is Markelose grootgrutter verbouwd tot een hypermoderne supermarkt, met een uitgebreide versafdeling, brede paden, sfeervolle verlichting en de groene Plus-huisstijl. Maar het meest opvallend: de winkel zit boordevol nieuwe, technische snufjes, die het winkelen net even wat gemakkelijker maken.

Van onze redactie 3 maart 2016

Plus lars smook

Wat te denken van het zelfscanapparaat, waarmee je zelf je boodschappen scant en alvast in je boodschappenkrat zet. Op de scanner zie je gelijk voor hoeveel je bij elkaar hebt gekocht. Eenmaal bij de kassa hoef je de caissière alleen nog maar geld te geven. En om zegeltjes vragen, mocht ze die nog niet hebben aangeboden. "Dit is echt in opkomst. We zijn de eerste supermarkt in Hof van Twente met zelfscanners", zegt supermarkteigenaar Henry Blankhorst niet zonder trots. "Klanten die zelf scannen, hoeven de producten niet meer op de lopende band te zetten. Bang voor diefstal zijn we niet. Ervaring van andere supers leert dat er wel iets meer wordt meegenomen, helaas. Ons personeel is getraind hier alert op te zijn en klanten worden steekproefsgewijs gecontroleerd."

WijnscannerNog zo'n nieuw technisch snufje is de scanner op de wijnafdeling. Via een touchscreen kun je invoeren wat je eet die avond, en de computer zoekt daar passende wijn bij. Of scan het etiket van de wijn. De computer geeft direct de herkomst en geeft tips over hoe de wijn te bewaren en bij welke gerechten te drinken.

Duurzaam"Verder hebben we ook gekeken naar duurzaamheid", gaat Blankhorst door. "Overal in de winkel hebben we nu ledverlichting. Dat geeft meer sfeer en kost minder energie. Daarnaast hebben we vloerverwarming aangelegd bij de kassa's, waarbij warmte terug wordt gewonnen van de koeling." En ook qua producten wil Blankhorst duurzamer zijn. Meer dan ooit ligt de focus op vers en welzijn. "Het liefst zo eerlijk mogelijk geproduceerd. Dus geen plofkip, maar 'beter leven vlees'. De klant wil graag weten waar zijn voedsel vandaan komt, helemaal na al die voedselschandalen", zegt Blankhorst.

AfhalenDe veranderingen hebben gisteren geleid tot veel klandizie. "Even kijken hoe het geworden is. Mooi hoor, gefeliciteerd! Echt heel anders." De complimenten van klanten vliegen Blankhorst om de oren. Hij is er blij mee. "Op deze manier kunnen we weer even vooruit."

Voor wie geen zin heeft om door de winkel te struinen, kan zich altijd nog wenden tot het wereldwijde web. Nieuw is het boodschappen bestellen via internet en enige tijd later afhalen. Lekker makkelijk.

Foto: Lars Smook